Frankrijk

Franse agenten beschuldigd van verkrachting van zwarte jongeman: honderden mensen op straat

- Bron: BFMTV, Metro, Le Parisien, Sky News
1 © screenshot youtube

In Aulnay-sous-Bois, op 20 kilometer van Parijs, zijn honderden mensen op straat gekomen. Vier agenten van de ordediensten worden ervan beschuldigd een zwarte man van 22 jaar te hebben verkracht met een telescopische wapenstok.

Op beelden die een getuige maakte zou te zien zijn hoe vier agenten tijdens een identiteitscontrole een zwarte jongeman op de grond duwen. Eén van hen zou de jongeman daarop verkracht hebben met zijn wapenstok. Het incident voltrok zich vorig weekend, tientallen mensen waren er getuige van.

Aan de zender BFM vertelde de man gisteren hoe hij bevolen werd tegen een muur te staan. "Ik zag hem met zijn wapenstok. Hij ramde hem in mijn anus met opzet. Ik viel op mijn buik, ik had geen kracht meer."

De 22-jarige man raakte zo zwaargewond dat hij moest geopereerd worden. Hij ligt nog in het ziekenhuis, verklaart zijn advocaat. De dokter verklaarde hem twee maanden werkonbekwaam.

De agent wordt beschuldigd van verkrachting, zijn drie collega's van opzettelijke geweldpleging. De advocaat van de politieagent zei aan zender Europe 1 dat het "nooit de bedoeling van zijn cliënt is geweest om het slachtoffer te verwonden. De slag gebeurde volledig onvrijwillig, zonder dat hij zich bewust was van een letsel."

Rellen

Gisteren waren nog bloedvlekken te zien op de plek waar het incident vorig weekend plaatsvond. Frans binnenlandminister Bruno Le Roux schorste de vier agenten en verklaarde dat de omstandigheden van het incident "klaar en duidelijk" moeten worden vastgesteld.

Honderden mensen kwamen op straat, met boodschappen als 'Politie, verkrachters'. Er braken ook relletjes uit: het politiekantoor werd aangevallen, een wagen werd in brand gestoken en bushokjes vernield. "We doen ons uiterste best om de openbare orde te handhaven", aldus een politiewoordvoerder.