Update

Frans minister Bruno Le Roux stapt op na onderzoek naar tewerkstelling dochters

2 Bruno Le Roux tijdens de aankondiging van zijn ontslag. © AFP

Frans minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux neemt ontslag. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt. Eerder vandaag raakte bekend dat het nationaal financieel parket in Frankrijk een voorzonderzoek is gestart naar tewerkstelling door de minister van zijn dochters. Le Roux zal opgevolgd worden door Matthias Fekl.

Le Roux is in volle verkiezingsstrijd in opspraak gekomen omdat hij zijn twee dochters met tijdelijke contracten een job in het Franse parlement heeft gegeven. Hij geeft dat toe, maar benadrukt dat hij niets illegaals deed. Hij wil echter naar eigen zeggen het regeringswerk niet schaden, en treedt daarom af.

Volgens zender TMC zouden zijn dochters 24 contracten van bepaalde duur hebben gekregen tussen 2009 en 2016, voor een totaal bedrag van zowat 55.000 euro. Zij waren vijftien à zestien jaar toen ze hun eerste contract kregen.Le Roux zei ook die gang van zaken wel degelijk legaal is, in de lijn ligt van de regels van het parlement en dat de twee meisjes effectief parlementair medewerkster zijn geweest. Hij wil echter naar eigen zeggen het regeringswerk niet schaden, en beklemtoonde zijn "eerlijkheid" wat betreft de omgang met mensen en in de politiek.

"De verantwoordelijkheid die de strijd tegen het terrorisme, criminaliteit en het onder controle krijgen van migratiegolven eist, betekent dat wij onszelf niet open moeten houden voor eender welke exploitatie", zei Le Roux ook.

Fillon

Dat familieleden van parlementsleden parlementaire medewerkers worden, is in Frankrijk legaal, zolang ze dit werk effectief uitvoeren. De praktijk is in de kijker geraakt door de zaak van de rechtse presidentskandidaat François Fillon. De justitie onderzoekt of zijn vrouw Penelope en twee van zijn kinderen al of niet fictief parlementaire medewerkers zijn geweest.

Le Roux verwerpt elke vergelijking van zijn zaak met die van Fillon.

Volgens TMC sloegen twee van de 24 contracten op periodes waarin één dochter een full-time stage in een winkel in het Belgische Doornik deed, met name in de zomer van 2013, en de andere op school. Le Roux antwoordt daarop dat de meisjes het werk tijdens hun vakantie, of niet ter plaatse en in hun vrije tijd deden.

Le Roux zei ook die gang van zaken wel degelijk legaal is, in de lijn ligt van de regels van het parlement en dat de twee meisjes effectief parlementair medewerkster zijn geweest. Hij wil echter naar eigen zeggen het regeringswerk niet schaden, en beklemtoonde zijn "eerlijkheid" wat betreft de omgang met mensen en in de politiek.

"De verantwoordelijkheid die de strijd tegen het terrorisme, criminaliteit en het onder controle krijgen van migratiegolven eist, betekent dat wij onszelf niet open moeten houden voor eender welke exploitatie", zei Le Roux ook.

Opvolger

2 Matthias Fekl. © AFP

De socialistische politicus Le Roux werd in 1977 voor het eerst verkozen voor het parlement. Hij geldt als een vertrouweling van de socialistische president François Hollande en behoort pas sinds december 2016 tot de regering. Toen volgde hij Bernard Cazeneuve op die zelf premier werd na het vertrek van Manuel Valls uit de regering.

Le Roux zal opgevolgd worden door Matthias Fekl. Fekl was eerder werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij als staatssecretaris was belast met Buitenlandse Handel.

nieuws