Frankrijk

Frankrijk worstelt met antisemitisme

Anti-Joods geweld laaide afgelopen weken op bij zuiderburen en dat is niet alleen aan extreemrechts toe te schrijven

1 President Emmanuel Macron (r.) wandelde dinsdag tijdens een demonstratie tegen antisemtisme langs een met swastika’s beklad graf. © REUTERS

Hoewel het oude, extreemrechtse antisemitisme er niet verdwenen is en ook de Gele Hesjes er niet helemaal immuun voor blijken, is het anti-Joodse geweld in Frankrijk vandaag vooral afkomstig van radicale moslims. “Het is ontstellend hoe stereotiep sommige jongeren blijven denken als het over Joden gaat.”

Duizenden Fransen zijn dinsdag ingegaan op de oproep van de democratische partijen om ‘ça suffit’ te zeggen tegen het antisemitisme. Niet alleen is het aantal antisemitische daden in Frankrijk met 74 procent toegenomen tussen 2017 en 2018, de jongste weken werd een heuse piek opgetekend.

Share

Duizenden Fransen zijn dinsdag ingegaan op de oproep van de democratische partijen om ‘ça suffit’ te zeggen tegen het antisemitisme

Zo werd het portret van wijlen Auschwitz-overlevende en oud-minister Simone Veil met hakenkruisen beklad; werd een herinneringsboom voor de in 2006 na dagenlange foltering vermoorde jongeman Ilan Halimi tot de wortels afgezaagd; en werd vorige zaterdag de bekende filosoof Alain Finkielkraut in de rand van een gelehesjesbetoging uitgemaakt voor ‘sale sioniste de merde’.

cult

zine