gifgasaanval

Frankrijk: "Over enkele dagen bewijzen we dat Syrisch regime achter gifgasaanval zat"

- Redactie - Bron: ANP, belga.be
1 Kinderen worden verzorgd in een ziekenhuis na de gifgasaanval op het Syrische dopje Khan Shaykhun. © Anadolu Agency

De Franse inlichtingendiensten komen binnen enkele dagen met bewijs dat het regime van de Syrische president Bashar Assad chemische wapens heeft gebruikt bij een luchtaanval op Idlib. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault vandaag gezegd.

De aanval had plaats op 4 april. "Er is een onderzoek gaande door de Franse inlichtingendiensten. Het is een kwestie van dagen dat we met bewijzen komen dat het regime achter deze aanvallen zat", zei Ayrault tegen tv-zender LCP. "We hebben zaken die ons in staat stellen te bewijzen dat het regime bewust chemische wapens heeft gebruikt."

Share

'We hebben zaken die ons in staat stellen te bewijzen dat het regime bewust chemische wapens heeft gebruikt'

Jean-Marc Ayrault, Frans minister van Buitenlandse Zaken

Eerder vandaag maakte de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bekend dat er wel degelijk gifgas gebruikt is in het Syrische dorpje Khan Shaykhun.  Volgens de onafhankelijke organisatie ging het om het gevaarlijke zenuwgas sarin, of een variant daarvan. Eerder kwamen Britse en Turkse experten al tot dezelfde conclusie.

Kruisraketten

Bij de mogelijke gifgasaanval begin april kwamen zeker 80 mensen, onder wie veel kinderen, om het leven. De internationale gemeenschap wijst de Syrische president Bashar al-Assad met de vinger. De Amerikanen hebben als vergelding kruisraketten afgevuurd naar de Syrische luchtmachtbasis van waarop de gifgasaanval vermoedelijk gelanceerd werd. 

Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran gaan ervan uit dat een wapendepot van de rebellen werd geraakt waarbij gifgas in vrijgekomen.