Dossier Vluchtelingen

Francken wil asielzoekers die liegen over leeftijd laten betalen voor botscans

- Bewerkt door: MVDB, ADN - Bron: Belga
1 © REUTERS

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil asielzoekers die liegen over hun leeftijd laten betalen voor de kosten van hun leeftijdsonderzoek via scanners. Dat schrijft La Libre Belgique.

In 2016 hebben zo'n 1.500 niet-begeleide minderjarigen asiel aangevraagd in België. Wanneer er twijfel is over de leeftijd van de asielzoeker, vraagt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een botscan aan. Vorig jaar werden 659 kandidaten, ofwel 40% van het totaal, aan zo'n botscan onderworpen. "1/3 van de 'jongeren' zegt niet de waarheid over zijn/haar leeftijd. "Dit blijft een bijzonder hardnekkig fraudeprobleem", stelt Francken.

De staatssecretaris wil nu dat asielzoekers die frauderen en liegen over hun leeftijd, zelf moeten betalen voor de uitgevoerde leeftijdscans. Het gaat dan om een bedrag tussen 200 en 300 euro. "N-VA diende daarover een wetsvoorstel in. Hopelijk bereiken we hierover een akkoord", aldus Francken.

"Onaanvaardbaar"

Het Platform voor kinderen op de vlucht vindt het wetsvoorstel van Francken onaanvaardbaar. "De tests zijn onbetrouwbaar en het principe om de mensen te laten opdraaien voor de tests is onaanvaardbaar". Dat zegt Rob Kaelen, projectmedewerker van het Platform in een reactie aan Belga.

Kaelen wijst erop dat de techniek van de botscan niet betrouwbaar is. "De wetenschappelijke gemeenschap is het erover eens dat de test niet ideaal is", voegt hij eraan toe. Daarom kan het niet om de asielzoeker voor de kosten te laten opdraaien.

Het Platform erkent dat er asielzoekers zijn die liegen over hun leeftijd, "maar zij komen vaak uit een moeilijke situatie. Het platform vindt het niettemin belangrijk dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen minder- en meerderjarigen, aangezien zij een verschillende bescherming genieten. Daarom moet er een sluitend antwoord gegeven kunnen worden, door een verbeterde test en een globale aanpak waarbij ook specialisten en psychologen worden ingezet, stelt Rob Kaelen. In elk geval kan het niet dat de asielzoekers de kosten van het onderzoek moeten dragen.

Dossier Vluchtelingen
Dossier Vluchtelingen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine