Reportage

Francken bezoekt Grieks vluchtelingeneiland Kos: "Zo zou het overal moeten"

Zo kritisch staatssecretaris Francken is over de Italiaanse aanpak van de vluchtelingencrisis, zo lovend was hij gisteren over de Grieken. Daar bezocht hij een migratiehotspot op het eiland Kos.

1 Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken bezoekt met zijn Griekse collega een gesloten centrum voor vluchtelingen op het eiland Kos. © Jan Aelberts

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werd rondgeleid op de de Europese 'migratiehotspot' door zijn Griekse evenknie Ioannis Mouzalas. De sfeer was hartelijk, en dat is ooit anders geweest.

Francken klaagde in 2016 over de gebrekkige aanpak van de migratiecrisis door de Griekse regering, en pleitte ervoor om de 'hotspots' te Europeaniseren. "Nu is het enkel vingerafdrukken nemen en reis maar door, maar ze moeten in gesloten centra blijven." Die zijn er nu, en de staatssecretaris is onder de indruk.

Share

Het voelt vreemd, om door de tralies de blikken te zien van een groepje jonge mannen die zich schijnbaar afvragen wie hen nu weer komt bekijken

De twee brengen een bezoek aan het nieuwe pre-removal center, een gesloten centrum waar mensen wachten op hun uitwijzing.

cult

zine