buitenland

Fietsers die helm dragen, rijden gevaarlijker

- Door: Arno Van Hauwermeiren - Bron: Evening Standard; medicalxpress.com
2 © thinkstock

Een fietshelm kan levens redden, maar opgelet: eens je een fietshelm opzet, verandert je gedrag. Een Britse studie heeft aangetoond dat fietsers die een helm dragen, meer risico's nemen en dus gevaarlijker rijden dan wie geen helm draagt.

Onderzoekers aan de University of Bath verdeelden proefpersonen in twee groepen: een groep met fietshelmen en een groep met baseballpetjes. De onderzoekers droegen beide groepen op om een virtuele ballon op te blazen. Hoe harder ze de ballon op hun computerscherm opbliezen, hoe meer punten ze verzamelden, maar als ze de ballon te hard opbliezen zodat hij ontplofte, verloren ze al hun punten. Het kwam er dus op aan om de ballon zo hard mogelijk op te blazen, zonder dat hij ontplofte.

Uit de resultaten van de studie bleek dat wie een fietshelm droeg, de ballon harder opblies dan wie een pet droeg. Dr Ian Walker en dr Tim Gamble vinden dat fietshelmen in vraag moeten worden gesteld, omdat ze de duidelijk gevaarlijk gedrag in de hand werken. De wetenschappers denken ook dat bijvoorbeeld soldaten op het oorlogsfront zich roekelozer gedragen als ze beschermende kledij dragen.

Risicocompensatie

2 Zijn soldaten agressiever door hun pantser? © thinkstock

"De resultaten kunnen betekenen dat wie beschermend materiaal draagt, risico's neemt waartegen dat materiaal absoluut niet bestand is", zegt Walker. "Verschillende studies hebben het fenomeen van 'risicocompensatie' al onderzocht, zo blijken chauffeurs anders te rijden als ze een gordel dragen en American football-spelers agressiever te tacklen als ze een helm dragen", gaat Walker verder. "Deze studie toont aan dat risicocompensatie ook bestaat in een volledig ander domein."

Dr. Gamble vindt niet dat mensen geen veiligheidsmateriaal mogen dragen, maar hij vindt wel dat het onderwerp veel complexer is dan veel mensen denken. "Als mensen zich roekeloos gedragen als ze zich beschermd voelen, dan zou dat ook van toepassing kunnen zijn op soldaten die beschermende kledij dragen. Mensen beveiligen in risicovolle situaties is geen gemakkelijke opdracht. Beleidsmakers moeten dat weten", besluit Gamble.

Wat denk jij? Moeten we onze fietshelmen in de vuilnisbak kieperen?

nieuws

cult

zine