buitenland

Feministische Françaises kwaad om "tampontax"

- Lisa van der Velden - Bron: Volkskrant.nl
1 © THINKSTOCK

"Rood van woede zijn we!", schrijft het feministisch collectief Georgette Sand vandaag op zijn website. De Françaises hebben net vernomen dat de afschaffing van de zogeheten 'tampontax' het niet heeft gehaald. Franse feministen strijden al jaren voor een verlaging van het btw-tarief op tampons van 20 naar 5,5 procent, door de producten voortaan onder 'basisbehoeften' te scharen. Maar daar ging het Franse parlement - dat voor 75 procent uit mannen bestaat - niet mee akkoord.

Het voorstel voor de verlaging van het btw-tarief was ingediend door socialistische parlementsleden, als amendement op het Franse budget voor 2016. Tampons, maandverband en menstruatiecups zijn volgens deze politici basisbenodigdheden, en horen dus onder het lagere tarief van 5,5 procent te vallen. Net als de meeste boodschappen, maar bijvoorbeeld ook condooms. "In Frankrijk moet je boeten als je ongesteld bent. Fysiek, sociaal én financieel."

Het amendement haalde het niet, vooral om financiële redenen. Volgens het Franse parlement zou de btw-verlaging 55 miljoen euro minder in de staatskas betekenen. De Franse staatssecretaris van Financiën Christian Eckert noemde het debat over de tampontax "gepassioneerd, maar niet simpel". Zijn vergelijking met scheerapparaten voor mannen, die ook onder het hogere btw-tarief vallen, schoot veel Franse vrouwen in het verkeerde keelgat: "Doe jij een maand zonder scheerapparaat, Christian Eckert, en ik zonder tampons. Kijken we wat er gebeurt."

Poseren met tampons

De campagne die de Fransen voeren, vergezeld van de hashtag #taxetampon, doet denken aan de Britse #justatampon-actie van afgelopen zomer. Daarbij poseerden Britten op sociale media met tampons om het taboe op menstruatie te doorbreken en werd ook het hoge btw-tarief (dat daar 5 procent is) bekritiseerd. De bijbehorende petitie kreeg meer dan 240.000 handtekeningen en de campagne sloeg over naar Australië. Canada zette deze zomer een streep door de hoge belasting op menstruatieproducten. In België en Nederland vallen tampons en maandverband al onder het lage btw-tarief van 6 procent.

De Françaises maken ondertussen duidelijk hun strijd nog niet op te geven. In de woorden van de feministen van Georgette Sand: "Vandaag lopen we rood aan, maar voor morgen zijn we optimistisch."

cult

zine