Aanslag Parijs

Federaal parket: "Er is voorlopig geen link tussen de aanslag in Parijs en ons land"

- Redactie - Bron: Eigen berichtgeving, Belga, Reuters, VRT Nieuws

De tweede verdachte die wordt gezocht na de aanslag in Parijs is wellicht geen Belg. Dat meldt het federaal parket. Volgens regeringsbronnen kaderde de huiszoeking bij Antwerpenaar Youssef E.O. in een ander dossier.

2 De Champs Elysées in Parijs, de ochtend na de aanslag. Een Belgische link is er voorlopig niet. © AP

“Veel spinsels, weinig feiten.” Regeringsbronnen pleiten voor behoedzaamheid over de mogelijke link tussen ons land en de schietpartij op de Champs Elysées. Gisteravond opende een man daar het vuur op politieagenten. Eén agent werd gedood, twee anderen raakten gewond. De dader zou een Fransman zijn die in opdracht van IS handelde.

Een tijdlang was er sprake van een tweede Belgische verdachte, maar regeringsbronnen weerleggen dat. "Op dit moment is er geen enkele link tussen ons land en de aanslag in Parijs. Al kunnen we nog niets honderd procent uitsluiten, want het onderzoek loopt nog." Ook het federaal parket sluit een verband voorlopig uit.

Huiszoeking

2 © AFP

Ons land had de Franse veiligheidsdiensten gevraagd uit te kijken naar Youssef E.O.,  een 35-jarige Antwerpenaar die gisteren met de Thalys naar Parijs zou reizen. Frankrijk had daarop een opsporingsbevel uitgevaardigd. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat.

Bij de man werd gisteren ook een huiszoeking uitgevoerd, maar die staat los van de aanslag in Parijs. "De huiszoeking kaderde in een ander dossier", zegt een regeringsbron. Bovendien heeft de Antwerpenaar zich intussen aangegeven bij de politie. "Mijn cliënt is een vrij man. Hij is zelfs niet verhoord geweest over de feiten, hij is niet in verdenking gesteld. Hij heeft daar absoluut niets mee te maken en distantieert zich in de meest formele zin", reageert advocaat Nabil Riffi aan VRT Nieuws. 

Share

'Het gaat om een persoonsverwisseling'

Advocaat Nabil Riffi

Hoe en waarom de man opdook in dit dossier, is nog onduidelijk. Volgens de VRT zou hij bekend staan omwille van drugsfeiten. Het valt niet uit te sluiten dat het om een misverstand gaat. Bij de opeising van de aanslag legde IS de verantwoordelijkheid bij een zekere Abu Yussuf al-Belgiki, een Belgische terrorist. De man uit Antwerpen heet Youssef. "Het gaat om een persoonsverwisseling", aldus zijn advocaat. "Uiteraard is mijn cliënt enorm geschokt door wat hem ten laste gelegd werd en waarvan hij verdacht werd. Hij was op dat ogenblik gewoon op zijn werk waar hij dan geconfronteerd werd met allerlei beelden uit de media. Hij heeft mij toen onmiddellijk gecontacteerd en heeft zich aangegeven bij de politie."

Fransman

Bij aanvang van de ministerraad bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de vermoedelijke dader een Fransman is. Zowel hij als Justitieminister Koen Geens (CD&V) hebben nog steeds geen informatie over een Belgische link. 

cult