Frankrijk

Extreemrechts terreurplan tegen Macron: één verdachte vrijgelaten, vijf blijven in de cel

1 De Franse president Emmanuel Macron bij een oorlogsmonument in Ablain-Saint-Nazaire in Frankrijk. © EPA

Vijf verdachten die dinsdag opgepakt zijn omdat ze vermoedelijk een aanslag planden op de Franse president Emmanuel Macron, blijven in voorlopige hechtenis. Een zesde verdachte is donderdag vrijgelaten. Dat zegt een gerechtelijke bron. De zes komen allemaal uit extreemrechtse hoek.

Dinsdag werden vijf mannen en één 61-jarige vrouw opgepakt. Ze bespraken hun plannen, onder meer een aanslag op het Franse staatshoofd, via de telefoon, zegt een bron dichtbij het onderzoek. "Het plan voor een aanslag lijkt niet tot een resultaat geleid te hebben", klinkt het. 

Ondertussen is één verdachte vrijgelaten. Hij werd opgepakt in Ille-et-Vilaine, in het westen van het land. In terrorismezaken kan de voorlopige hechtenis tot 96 uur duren, maar ondertussen is hij op vrije voeten.

Herdenking

Inlichtingendienst DGSI zou in actie geschoten nadat een van de verdachten, Jean-Pierre B., zich verplaatste naar het oosten van Frankrijk, toen Macron zich daar bevond voor de herdenkingen rond de Wapenstilstand van 11 november. 

B. is opgepakt in het departement Moselle (oosten), net als drie andere verdachten. Hij had een dolk bij. 

nieuws

cult

zine