Update

Extreem-rechtse Amerikanen overspoelen universiteitsstadje: auto ingereden op betogers

- Redactie - Bron: de Volkskrant

Duizenden extreem-rechtse nationalisten zijn met brandende fakkels naar Charlottesville, een rustig universiteitsstadje in de Amerikaanse staat Virginia, getrokken om te protesteren tegen de verwijdering van een standbeeld van de 'foute' generaal Robert E. Lee uit een stadspark. Na eerdere vuistgevechten loopt het geweld verder uit de hand: een wagen is zelfs op tegenbetogers ingereden en een persoon is daarbij om het leven gekomen. 

2 Een beeld van de 'Confederate' generaal Robert E. Lee. © AFP

Bij het incident met de wagen vielen volgens de eerste berichten zeker meerdere gewonden. De burgemeester van de stad, Mike Singer, heeft op Twitter gemeld dat een persoon om het leven is gekomen. 

Volgens ooggetuigen reed de bestuurder tot tweemaal toe opzettelijk in op de massa. Officiële informatie over de bestuurder of zijn motief is er echter nog niet. De gouverneur van Virginia heeft zojuist de noodtoestand uitgeroepen om te kunnen ingrijpen als de situatie uit de hand loopt. 

Vrijdagavond braken al rellen uit toen honderden blanke nationalisten de universiteitscampus van Charlottesville waren binnengedrongen. De demonstranten riepen leuzen als 'blanke levens doen ertoe'- white lives matter - en 'Joden zullen ons niet vervangen'. Ook zou volgens ooggetuigen de nazi-groet zijn uitgebracht.

Zaterdag werden opnieuw duizenden rechtse actievoerders en tegendemonstranten verwacht. De politie is voorbereid op botsingen tussen de demonstranten, maar de sfeer is nu al ronduit grimmig. Er wordt geschreeuwd en geduwd en activisten gooien water en chemicaliën naar elkaar, zo meldt onder meer de Britse krant The Guardian

2 © AP

De mars, waartoe is opgeroepen door de rechtse blogger Jason Kessler, heeft aanhangers van de zogeheten alt-right-beweging en neonazi's vanuit het hele land aangetrokken. Ze zouden vlaggen bij zich dragen van de Geconfedereerde Staten, The Huffington Post twitterde een foto van een demonstrant met een hakenkruisvlag.

Ku Klux Clan

Charlottesville werd vorige maand al opgeschrikt door een demonstratie van de racistische beweging Ku Klux Klan. De 'witte puntmutsen' doken in oude luister op om te protesteren tegen de verwijdering van het standbeeld van Robert E. Lee uit het stadspark van het stadje. Zwarte studenten hadden hier met succes op aangedrongen omdat de generaal symbool staat voor het slavernijverleden in het zuiden van de Verenigde Staten. Lee was opperbevelhebber van de geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 tot 1885.

Burgemeester Mike Signer van Charlottesville veroordeelde de mars van vrijdagavond op Facebook als een "laffe parade van haat, racisme en intolerantie". "Ik verafschuw deze ongehoorde vorm van intimidatie op een universiteitscampus."

De demonstranten, die vooral van buiten Charlottesville komen, zeggen met hun mars het rechtse nationalisme in de Verenigde Staten te willen verdedigen. De overwegend progressieve inwoners van het stadje voelen zich geïntimideerd. "Mensen zijn boos, bang, gekwetst en in de war", zei dominee Seth Wispelwey tegen The New York Times. "Blanke racisten die onze stad onveilig maken, dat is een geweldsdaad."

nieuws

zine