Aanslag Berlijn

Exclusief: dit zijn de eerste foto's van de Tunesische terreurverdachte Anis Amri

- Maarten Rabaey - Bron: Eigen berichtgeving

De Tunesische terreurverdachte van de dodelijke truckaanslag in Berlijn, die maandagavond twaalf mensen vermoordde op een kerstmarkt, heet Anis Amri. De Duitse politie vond identiteitspapieren in de cabine van de vrachtwagen, maar het is het Amerikaanse Terrorism Research and Analysis Consortium (Trac) dat via Tunesische bronnen zijn volledige identiteit bekendmaakt en de eerste beelden van de man kan verspreiden. 

4 © TRAC

Volgens Tunesische bronnen van het Terrorism Research and Analysis Consortium (Trac) is Anis Amri geboren in 1992 en oorspronkelijk afkomstig uit het Tunesische Kairaouan. Volgens documenten die hij gebruikte zegt hij zelf geboren te zijn in Tataouine. Trac publiceert ook foto's van de verdachte, die op zijn Facebookpagina sympathieën vertoont voor de Tunesische salafisten van Ansar al Sharia.

Anis Amri vertoefde volgens de Süddeutsche Zeitung in Noordrijn-Westfalen in kringen van de salafistische haatprediker Ahmad Abdelazziz A, berucht onder zijn alias Abu Walaa, die in november door de Duitse politie werd opgepakt.

Hij zou in 2012 de EU zijn binnengekomen via Italië en vervolgens doorgereisd naar Duitsland, waar hij in 2015 asiel aanvroeg. Sinds april dit jaar zou hij een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gehad maar kwam in augustus in aanraking met justitie, na te zijn opgepakt met valse Italiaanse identiteitsdocumenten.

4 © TRAC
4 © TRAC
4 Het Europese opsporingsbevel dat de Duitse politie inmiddels heeft verspreid. © AP

nieuws

cult