Verkiezingen VS

Ex-minister Sally Yates komt getuigen over Russische inmenging. En dat baart Trump zorgen

- JC - Bron: Reuters, CNN, Business Insider

Donald Trump kan niet lang nagenieten van het succes dat hij vorige week boekte met zijn zorgwet. Die opsteker dreigt vanaf vandaag weer ondergesneeuwd te raken door de vermeende Russische inmenging bij de verkiezing. Zeker als oud-minister van Justitie Sally Yates zoals verwacht een bezwarende getuigenis aflegt.

1 Gewezen minister van Justitie Sally Yates. © AP
Share

De verwachting is dat Yates vandaag duidelijkheid zal scheppen over wat ze wanneer aan het Witte Huis zei over Michael Flynn

Voor het eerst getuigen vandaag twee sleutelfiguren uit de regering-Obama voor de Senaatscommissie rond de Russische inmenging. Naast James Clapper, voormalig hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, wordt vooral uitgekeken naar de getuigenis van Sally Yates. Zij werd door Donald Trump ontslagen als minister van Justitie, omdat ze in januari weigerde zijn wetsvoorstel over een inreisverbod goed te keuren.

De verwachting is dat Yates vandaag duidelijkheid zal scheppen over wat ze wanneer aan het Witte Huis zei over de relatie van toenmalig veiligheidsadviseur Michael Flynn met Rusland. Naar verluidt waarschuwde ze Don McGahn, raadgever van het Witte Huis, op 26 januari dat Flynn niet de volledige waarheid had verteld over zijn contacten met Russisch ambassadeur Sergej Kisljak.

Leugens

Vandaag weten we dat Flynn gelogen heeft over zijn gesprekken met Kisljak, een speech die hij gaf voor het Russische propagandakanaal RT-TV en overleg met Turkije over een mogelijke uitlevering van Fethullah Gülen. Zijn leugens dwongen hem op te stappen toen hij minder dan een maand in dienst was.

Maar wellicht was het Witte Huis eerder al op de hoogte van zijn banden met Rusland. De verwachting is dat Sally Yates vandaag voor het eerst officieel zal bevestigen dat ze het Witte Huis waarschuwde.

De belangstelling voor haar getuigenis nam nog toe nadat The Washington Post vorige maand berichtte dat het Witte Huis geprobeerd heeft te voorkomen dat Yates openbaar zou getuigen. Iets wat het Witte Huis overigens ontkend heeft.

Share

Volgens The Washington Post probeerde het Witte Huis te voorkomen dat Yates openbaar zou getuigen

Fake news

Amerikaans president Donald Trump, die altijd beweerd heeft dat hij zich niet bewust was van de contacten van Flynn en de Russische ambassadeur, blijft de vermeende link tussen zijn campagneteam en Rusland afdoen als "fake news". Dat herhaalde hij gisteren nogmaals in een tweet.

Harde bewijzen voor een geheime verstandhouding tussen Trumps campagne en de Russen zijn er nog niet. Maar de CIA en de FBI hebben recent hun vermoeden herhaald dat Rusland zich wou inmengen in de verkiezingen, en dat het daarbij de bedoeling was Hillary Clinton te doen verliezen. 

Een derde functionaris van de regering-Obama, gewezen veiligheidsadviseur Susan Rice, heeft een uitnodiging om vandaag te komen getuigen afgewezen. Haar naam werd aan het onderzoek gelinkt toen Trump stelde dat ze gevist heeft naar de namen van zijn medewerkers die als bijvangst waren opgedoken in afluisteroperaties van de inlichtingendiensten.

nieuws

cult

zine