brexit

Europees president Tusk bereid te ijveren voor “lang uitstel”: druk op harde brexiteers wordt groter

2 Europees president Donald Tusk © EPA

Als het Verenigd Koninkrijk het signaal geeft dat het een nieuwe brexitstrategie moet uitwerken, dan zal Europees president Donald Tusk er bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor ijveren de Britten een “lang uitstel” van de brexit toe te kennen. Dat schrijft hij op Twitter.

Lees ook: May mikt op derde stemming: liever halve brexit dan geen brexit 
en het standpunt van Maarten Rabaey

2 © AFP

De boodschap van Tusk komt er daags na een alweer opgemerkte stemming in het Britse parlement. Het Lagerhuis besliste woensdagavond dat het onder geen beding een brexit zonder akkoord met de EU wil. Premier Theresa May kondigde meteen daarna aan dat de parlementsleden ten laatste volgende week woensdag een derde (!) keer zullen mogen stemmen over haar felbevochten brexitakkoord. Haar boodschap dat in het geval van een nieuw ‘neen’ de brexit op de lange baan zal moeten worden geschoven, wordt als een ultimatum aan de harde brexiteers gezien: steun eindelijk het akkoord of loop het risico dat er helemaal geen brexit meer komt.

De tweet van Tusk moet in dezelfde context gezien worden. Als het VK het nodig vindt zijn strategie aan te passen (dus als het de deal van May opnieuw verwerpt), dan zal hij in de aanloop naar de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag de Europese leiders oproepen “open te staan voor een lange verlenging” van de artikel 50-procedure, die de brexit begeleidt. In zekere zin speelt Tusk dus in de kaart van May en verhoogt hij mee de druk op de harde brexiteers.

Dossier Brexit
Dossier Brexit

'Harde' brexit of pragmatisme? Lees alles over de brexit.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine