Iran

Europees Iran-beleid heeft twee gezichten: sancties om aanslagen, maar óók het nucleair akkoord redden

- Arie Elshout - Bron: de Volkskrant

Iran moet stoppen met het beramen van aanslagen in Europa op tegenstanders van het islamitische regime. De Europese Unie stelt daarom sancties in tegen een Iraanse geheime dienst en twee van zijn medewerkers.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen sprak van een “krachtig signaal van de EU”. De betrokken Iraanse inlichtingendienst en zijn medewerkers komen op de Europese terroristenlijst te staan. Hun eventuele tegoeden in de EU worden bevroren.

Share

De EU stond al enige tijd onder druk om tot actie over te gaan, maar zoals minister Samuelsen toegaf waren er ‘aarzelingen’

De EU-sancties zijn een antwoord op verdachte Iraanse activiteiten in Frankrijk, Denemarken en Nederland. Parijs beticht de Iraanse dienst voor binnenlandse veiligheid ervan achter een verijdelde bomaanslag te zitten op een bijeenkomst van de Volksmoedjahedien van Iran (MEK) eind juni vorig jaar, net buiten de Franse hoofdstad. Volgens de Denen was Iran van plan om in oktober vorig jaar in Denemarken een lid te liquideren van de Arabisch-Iraanse verzetsbeweging ASMLA.

nieuws

cult