Dossier Onrust in het Midden-Oosten

Europa breidt sanctielijst Syrië uit met militairen en chemische experts

1 Turkse experten dragen een slachtoffer van een vermoedelijke chemische aanval in Idlib. © AP

De Europese Unie heeft haar Syrische sanctielijst uitgebreid met zestien hooggeplaatste militairen en wetenschappers die betrokken waren bij de ontwikkeling en gebruik van chemische wapens. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel beslist.

De acht militairen en acht wetenschappers worden volgens een mededeling bestraft "voor hun rol in de ontwikkeling en het gebruik van chemische wapens tegen de burgerbevolking".

Een recent rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens bevestigde dat in april saringas is ingezet bij een aanval op de stadje Khan Sheikhoun. Het westen houdt de Syrische luchtmacht verantwoordelijk. President Bashar al-Assad wijst de aantijgingen van de hand.

Op de Europese sanctielijst staan intussen 255 mensen die verantwoordelijk worden geacht voor "de gewelddadige repressie tegen de burgerbevolking in Syrië" of gelieerd zijn met het regime van al-Assad. Hun tegoeden op Europees grondgebied worden geblokkeerd en ze mogen niet langer naar de Europese Unie reizen. Ook de activa van 67 organisaties en instellingen zijn bevroren.

Dossier Onrust in het Midden-Oosten
Dossier Onrust in het Midden-Oosten

Lees alle artikels

nieuws

zine