ngo's

EU moet transparant zijn over geld naar ngo’s

Europese Rekenkamer vraagt meer duidelijkheid over bijdragen

1 De definitie van ngo is onduidelijk, zegt Annemie Turtelboom. Daardoor weten we niet exact hoeveel Europese middelen er echt naar ngo's gaan. © Photo News

Ngo’s die eigenlijk universiteiten blijken en een VN-organisatie die indirecte kosten verkeerd doorrekent aan de Europese Commissie. Een rapport van de Europese Rekenkamer is scherp voor de manier waarop de EU ngo's financiert. “Het is onduidelijk waar het geld naartoe gaat.”

Van de manier waarop de Europese Commissie ngo's selecteert, tot hoe ze opvolgt hoe het geld besteed wordt. Het nieuwe rapport van de Europese Rekenkamer geeft heel wat aanbevelingen over wat er beter kan en moet. Voor de duidelijkheid: het is niet dat ngo's niet goed met Europese fondsen zouden omspringen; het schoentje wringt in de manier waarop Europa de bedragen opvolgt en er informatie over verstrekt.

Share

Een ander probleem zit in hoe de Commissie op een indirecte manier hulporganisaties financiert

“De belangrijkste conclusie is dat voor de 11,3 miljard euro die de Europese Commissie tussen 2014 en 2017 heeft besteed aan ngo's, er heel wat dingen niet duidelijk zijn”, zegt Annemie Turtelboom, de voormalige politica die meeschreef aan het rapport.

nieuws

cult

zine