brexit

Betrokken EU-ambtenaren voorzien slaande deuren en verhitte koppen bij de brexit-onderhandelingen

- Marc Peeperkorn - Bron: De Volkskrant
1 Demonstrators fly a Union flag (top), and an EU flag outside of the Houses of Parliament in Westminster, central London on October 12, 2017. © AFP

De Europese Unie en Groot-Brittannië stevenen af op een clash eind dit jaar nu de brexit-onderhandelingen in een impasse zijn geraakt. Betrokken EU-ambtenaren voorzien slaande deuren en verhitte koppen om beide partijen tot concessies te bewegen. De Britse onderhandelaar Davis moet in Londen aantonen tot het uiterste te zijn gegaan, EU-onderhandelaar Barnier tegenover de regeringsleiders dat het zo niet langer gaat.

De vijfde onderhandelingsronde die vandaag werd afgesloten, leverde weinig meer op dan een frustrerende herhaling van zetten. "Zeer zorgwekkend", aldus Barnier. Hij zal de Europese regeringsleiders volgende week informeren dat er bij lange na niet "voldoende vooruitgang" is gemaakt om de - door Londen zeer gewenste - gesprekken over de toekomstige handelsrelatie te starten. Davis hoopt niettemin dat de leiders wel daartoe zullen besluiten.

nieuws

zine