Video

Erdogan wil referendum over Turks EU-lidmaatschap

- Bewerkt door: LB - Bron: VTM Nieuws
1 Turks president Erdogan wil in het referendum volgende maand zijn landgenoten ook vragen of Turkije nog lid moet worden van de Europese Unie. © AP

Turks president Recep Tayyip Erdogan wil, naast een referendum over de nieuwe grondwet, nu ook een tweede referendum organiseren. Hij wil dat de Turken zich op 16 april ook uitspreken over de toetreding tot de Europese Unie. Dat zei hij gisteren op een bijeenkomst in Antalya.

Erdogan wil de volksraadpleging over de grondwet dan ook aangrijpen om te bepalen of Turkije al dan niet moet toetreden tot de Europese Unie en of het land de onderhandelingsgesprekken met Brussel nog moet voortzetten. "Je kan het als een soort brexit bekijken", verklaarde Erdogan. "Het volk zal een beslissing nemen en wij zullen ons daar aan houden".

Het Turkse referendum heeft in Europa al voor heel wat commotie gezorgd. De grondwetswijziging zou Erdogan namelijk heel wat meer macht geven. Daarnaast waren er diplomatieke rellen toen Nederland en Duitsland een aantal Turkse ministers verhinderden in hun land campagne te komen voeren. Erdogan beschuldigde de Nederlandse premier Rutte en de Duitse bondskanselier Merkel zelfs van 'nazipraktijken'.

Vorige week al kondigde Erdogan aan dat Turkije na het referendum de banden van het land met de Europese Unie zal herbekijken. Ook de vluchtelingendeal die de EU in maart 2015 met Turkije sloot om de vluchtelingenstroom richting Europa in te dijken, komt daarbij op de helling.