Thailand

Eerste beelden van geredde voetballertjes in ziekenhuis

- Redactie - Bron: Het Laatste Nieuws
3 © rv

In Thailand zijn de eerste videobeelden getoond van de kinderen die na twee weken uit een grot werden gered. De voetballertjes en hun trainer herstellen in het ziekenhuis en verkeren volgens artsen "in een zeer goede mentale gezondheid".

De dertien werden tijdens een reddingsoperatie die van zondag tot en met gisteren duurde, allemaal uit hun benarde positie bevrijd. Dat ze het zo goed stellen, "komt mogelijk omdat ze de hele tijd samen hebben doorgebracht als een team en elkaar hebben geholpen", verklaart dokter Thongchai Lertvilairattanapong.

Lees ook: Thaise voetballers zijn gered – maar is hun trainer nu boosdoener of held?

"Ze verkeren allen in een goede fysieke gezondheid, zonder koorts of ernstige infecties. Slechts drie van hen hebben een lichte longontsteking", aldus de arts nog.

De jongens van de ploeg 
Wilde Zwijnen, allen tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige trainer, moeten nog een week in het ziekenhuis blijven, en zullen dus niet kunnen ingaan op de uitnodiging van de wereldvoetbalbond FIFA om naar de finale van het WK te gaan kijken. 

Lees verder onder de foto. 

3 © REUTERS

Stijgend water

3 © REUTERS

De dertien kwamen op 23 juni in de grot vast te zitten, toen ze verrast werden door stijgende waterniveaus. De eerste vier jongens werden zondag uit de grot gehaald, de volgende vier eergisteren en de laatste vier en de trainer gisteren.

Het hoofd van de reddingsoperatie Narongsak Osottanakorn verklaarde na de redding dat een "onmogelijk missie werd volbracht". Hij riep de mensen overal ter wereld op om te leren uit het incident, zodat dergelijke situaties niet opnieuw zouden voorkomen. 

nieuws

cult

zine