Analyse

Een nieuw soort terroristen: gefrustreerde mannen die vrouwen haten

Seksuoloog Wim Slabbinck waarschuwt na aanslag Toronto voor nieuwe copycats uit gefrustreerde internetsekte van incels

‘De incel-rebellie is begonnen!’, schreef Alek Minassian op Facebook voor hij in Toronto tien mensen doodreed, vooral vrouwen die hij als lid van de ‘onvrijwillige celibatairen’ haatte. Hoe groot en gevaarlijk is deze misogyne internetsekte?

Share

'Voor incels is alles de schuld van ‘de vrouw’, zoals een IS-strijder de schuld legt bij ‘de westerling’. Daarom was de aanslag in Toronto een vorm van misogyne terreur'

Wim Slabbinck, klinisch seksuoloog

“Ik trakteer een biertje voor elk slachtoffer dat een jonge vrouw tussen de 18 en 35 blijkt te zijn”, schreef een anonieme gebruiker op een internetforum na de aanslag van Alek Minassian (25), afgelopen maandag.

Terwijl de publieke opinie spontaan aan een ‘lone wolf’ van IS dacht, waren de zelfverklaarde leden van zijn sektarische ‘incel’-beweging op anonieme internetfora zoals 4Chan al aan het ‘vieren’. De ‘involuntary celibates’ of ‘onvrijwillige celibatairen’, zoals ze zichzelf noemen, blijken wereldwijd enkele honderdduizenden leden te hebben. Het gaat om gefrustreerde mannen die vrouwen zijn gaan haten omdat ze er zelf niet in slagen een romantische relatie aan te knopen.

nieuws

cult

zine