Japan

Duizenden betogers eisen ontslag van Japanse premier

Shinzo Abe gaat gebukt onder schandalen en vermoedens van vriendjespolitiek

- Redactie - Bron: Belga, The Guardian
1 Japanners betogen voor het parlement om het ontslag van premier Shinzo Abe te eisen. © AFP

De Japanse premier Shinzo Abe zit in moeilijkheden: er duikt steeds meer bewijs op voor twee schandalen van vriendjespolitiek. Er heerst veel onvrede onder de bevolking over de premier. Zaterdag nog kwamen duizenden betogers op straat om zijn ontslag te eisen.

In maart kwam Abe weer onder vuur te liggen door een vastgoedaffaire van vorig jaar. Er bleken parlementaire documenten vervalst voor een school waar zijn vrouw ereschoolhoofd zou worden. De school in kwestie had bijna 9.000 vierkante meter grond gekocht van de Japanse overheid voor slechts één miljoen euro. De minister van Financiën gaf vorige maand toe dat er geknoeid werd met documenten, zodat er geen verwijzingen naar Abe en zijn vrouw meer in stonden. 

Nu is er een andere oude zaak die Abe weinig goed doet. De premier wordt ervan verdacht dat hij zijn invloed heeft gebruikt om een oude vriend te helpen die een nieuwe diergeneeskundige faculteit wou oprichten. Een officieel document van 2015 dat vorige week opdook, omschrijft die plannen als "een zaak die de premier aanbelangt".

'Gevaarlijke situatie'

De Japanse premier heeft altijd alle aantijgingen ontkend, en zei vorig jaar zelfs dat hij zou aftreden mochten er bewijzen opduiken. Junichiro Koizumi, oud-premier van Japan, verklaarde in een weekblad dat Abe zich in een "gevaarlijke situatie bevindt" en vraagt zich af of hij "zal aftreden als het huidige parlementaire jaar afloopt eind juni".

Share

De populariteit van Abe bevindt zich op het laagste peil sinds hij in 2012 weer aan de macht kwam

De populariteit van Abe was de voorbije maanden al gedaald tot amper 31 procent, volgens een enquête die de krant Asahi heeft gepubliceerd. Een andere peiling van persagentschap Kyodo geeft hem 37 procent, een daling met 5,4 procentpunt. Dat is een van de slechtste resultaten sinds Abe in 2012 weer aan de macht kwam.

Zaterdag verzamelden nog duizenden betogers voor het parlement. Ze eisten het ontslag van de premier. Een betoging van dergelijke omvang is zeldzaam in Japan.

zine