Panama Papers

Duizenden betogers eisen ontslag IJslandse premier omwille van Panama Papers

5 © EPA

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van premier David Sigmundur Gunnlaugsson te eisen. De eerste minister, die bij het begin van zijn ambtstermijn in 2013 beloofde om streng op te treden tegen fraude, wordt genoemd in de zogenaamde Panama Papers en zou mede-eigenaar zijn geweest van een schermbedrijf in een belastingparadijs.

5 © EPA

Volgens het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, dat de Panama Papers publiceerde, bezat de regeringsleider samen met zijn vrouw het schermbedrijf Wintris Inc op de Britse Maagdeneilanden, en stopten ze er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in. In 2009 verkocht hij zijn aandelen aan zijn vrouw voor een symbolische dollar.

Deze kwestie ligt zeer gevoelig in het land, dat in 2008 zwaar getroffen werd door de financiële crisis. De grootste drie banken gingen bankroet. Het was de liberaal Gunnlaugsson die akkoorden had bereikt tussen de ingestorte banken en hun schuldeisers. Naar verluidt staat Wintris zelf op de lijst van schuldeisers van de banken.

Volgens de politie zijn er meer manifestanten op straat gekomen dan in 2009, toen bekendraakte dat politiek verantwoordelijken grove fouten hadden gemaakt in het toezicht op de banken. Die protesten hebben toen geleid tot het ontslag van de rechtse regering. Hoeveel mensen juist aanwezig waren kon de politie niet zeggen. Via Facebook hadden maandag meer dan 8.500 mensen gemeld dat ze op straat gingen komen.

De manifestanten hadden banners bij met teksten als "Neem uw verantwoordelijkheden" en "Waar is de nieuwe grondwet?", verwijzend naar een grondwet die voortgroeide uit de politieke crisis van 2009, maar nooit werd goedgekeurd door het parlement.

Ook de linkse oppositie heeft al het ontslag van de premier geëist en diende vandaag een motie van wantrouwen in tegen de regering. Over de motie van de Piratenpartij wordt mogelijk donderdag gestemd. Gunnlaugsson liet dan weer weten dat hij geen belastingen heeft ontdoken, en weigert ontslag te nemen.

5 © EPA
5 © EPA
5 © AFP
Dossier Panama papers
Dossier Panama papers

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine