Spanje

Duitsland akkoord met uitlevering Puigdemont aan Spanje (maar niet voor rebellie)

1 Carles Puigdemont. © AFP

Het gerecht van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein heeft beslist dat de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont enkel aan Spanje uitgeleverd mag worden voor het misbruik van overheidsgeld. De beschuldiging van rebellie wordt van tafel geveegd. Dat betekent dat Puigdemont ook in Spanje niet voor rebellie vervolgd kan worden. Of het Spaanse gerecht daar genoegen mee neemt is nog niet bekend. Puigdemont kondigde wel al aan in beroep te gaan.

Share

Puigdemont kan voorlopig in vrijheid blijven in Duitsland

Spanje wil Puigdemont vooral berechten voor de beschuldiging van rebellie omdat hij vorig najaar een referendum voor onafhankelijkheid liet doorgaan in Catalonië. Op die beschuldiging staan de hoogste straffen, tot 30 jaar cel. Maar de Duitse rechter gaat daar dus niet op in. Enkel de beschuldiging van overheidsgeld, een kleiner misdrijf, blijft overeind.

Als Puigdemont effectief wordt uitgeleverd, betekent dat dat hij in Spanje ook niet voor rebellie kan worden vervolgd. 

Geen buitensporig geweld gebruikt

Volgens de Duitse rechter heeft Puigdemont bij het laten doorgaan van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober vorig jaar niet in die mate geweld gebruikt dat er van 'rebellie' of 'hoogverraad' sprake kan zijn. 

De Duitse rechter volgde het argument van Puigdemont 
 dat hij slachtoffer is van politieke vervolging  evenwel niet. "Het is absurd de Spaanse staat hiervan te beschuldigen. Spanje is lid van de juridische ruimte van de Europese Unie", betoogt de rechtbank.

Voorlopig worden er tegen hem geen maatregelen genomen, hij kan voorlopig in vrijheid blijven in Duitsland. De procureur-generaal van Sleeswijk-Holstein moet nog wel instemmen met de uitlevering. 

Puigdemont verblijft sinds enkele maanden in Berlijn nadat hij tijdens een doorreis door het land werd opgepakt. Hij was toen onderweg van een lezing in Finland naar ons land, waar hij sinds eind vorig jaar ondergedoken leefde voor het Spaanse gerecht. Dat vaardigde een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uit. In het bevel was sprake van vijf misdrijven: ambtsverzaking, ongehoorzaamheid, rebellie, opruiing en corruptie. 

In beroep

Puigdemont gaat bij het Duits Grondwettelijk Hof in beroep tegen zijn overlevering aan Madrid. Dat bevestigt zijn Belgische advocaat Paul Bekaert. Volgens Bekaert moet het Hof in Karlsruhe over drie maanden een uitspraak doen, en blijft Puigdemont tot dan op vrije voeten in Duitsland.

Via Twitter reageert Puigdemont tevreden dat de aanklacht voor rebellie niet wordt weerhouden. "We hebben de belangrijkste leugen van de staat ontmaskerd. Het Duitse gerecht ontkent dat het referendum op 1 oktober rebellie was", schrijft hij. 

Hij verwijst ook naar de Catalaanse separatisten die sindsdien in de cel zitten. "Elke minuut die onze collega's in de gevangenis moeten verblijven, is een minuut van schaamte en onrecht. We zullen vechten tot het einde, en we zullen winnen!"

nieuws

cult

zine