Strijd tegen IS

Duitser getuigt: zo bouwt IS een globaal netwerk van terroristen uit

- Redactie - Bron: The New York Times
1 Een IS-lid in de straten van Raqqa. © REUTERS

IS is in steeds meer landen actief, maar een geheime tak van de terreurgroep bouwt ook verder aan een globaal netwerk van terroristen. The New York Times trok naar een gevangenis in het Duitse Bremen om er Harry Sarfo te interviewen. De Duitser vertrok naar Syrië om er te vechten voor IS, maar werd teruggestuurd om hier te helpen bij het organiseren van terreur.

In het gesprek beschrijft Sarfo hoe hij na een 'heilige roeping' vier dagen zonder stoppen reed om het kalifaat in Syrië te bereiken. Na aankomst - in april 2015, voor de aanslagen in Parijs en Brussel - kwamen er al snel gemaskerde mannen van de geheime dienst van IS bij. Hun boodschap: keer zo snel mogelijk terug naar Duitsland, we kunnen je daar beter gebruiken dan hier. IS wil liever niet dat er nog Europeanen naar Syrië afzakken, omdat ze thuis beter kunnen helpen bij het opzetten van terreur en aanslagen.

"Hij sprak openlijk over de situatie, dat ze al hopen mensen hadden die in Europese landen woonden en wachtten op orders om het Europese volk aan te vallen", legt Sarfo. "En dat was voor de aanslagen in Brussel en Parijs."

Duitsland en Groot-Brittannië

Vooral in Duitsland en Groot-Brittannië was er nog vraag naar goede strijders, zei de gemaskerde man. "Ze zeiden ook dat ze dingen wilden die op hetzelfde moment gebeurden: ze wilden een hoop aanslagen op hetzelfde moment in Engeland, Duitsland en Frankrijk."

"Ze vertelden me dat er niet veel mensen in Duitsland bereid waren om de klus te klaren", zei Sarfo al bij zijn arrestatie in Duitsland. "Dat ze er aanvankelijk een aantal hadden, maar ze een voor een koudwatervrees kregen. Hetzelfde in Engeland."

In Frankrijk bleken er meer dan genoeg mensen bereid. "Mijn vriend vroeg hen naar de situatie in Frankrijk. Ze begonnen te lachen. Maar echt enorm luid te lachen, met tranen in de ogen. Ze zeiden: 'Maak je geen zorgen over Frankrijk, geen probleem'."

"Honderden keerden terug"

Onlangs zei een bron binnen de Amerikaanse inlichtendiensten en een bron binnen de Amerikaanse Defensie nog aan de New York Times dat "honderden IS-leden" terug naar de Europese Unie werden gestuurd, en er "nog eens honderden in Turkije" zaten. Dat onderschrijft Sarfo: "Velen van hen zijn teruggekeerd. Honderden, zeker."

How a Secretive Branch of ISIS Built a Global Network of Killers: lees het volledige stuk uit The New York Times in onze pluszone.