Thailand

12 voetballertjes in Thaise grot kunnen vannacht nog niet gered worden: "Ze kunnen wandelen, maar niet duiken"

- Redactie - Bron: CNN, Reuters, De Volkskrant, Het Laatste Nieuws, The Guardian, BBC
2 © AP

De druk om een reddingsplan te bedenken voor de twaalf voetballertjes en hun trainer in een grottencomplex in het noorden van Thailand, neemt toe na de dood van een reddingswerker. Maar de jongetjes zullen vannacht zeker nog niet gered kunnen worden: "Ze kunnen wandelen, maar nog niet duiken", zegt de overheid.

De druk om een reddingsplan te bedenken neemt hard toe na de dood van de duiker Samarn Poonan eerder vandaag. Hij was een voormalig lid van de Thaise elite-eenheid van de mariniers en maakte deel uit van het reddingsteam in Chiang Rai. Hij was zuurstoftanks langs de potentiële vluchtroute aan het plaatsen, toen hij buiten bewustzijn raakte.

Op die vluchtroute is tot nu toe alle hoop gevestigd. Met man en macht is er de voorbije dagen water uit de grotten gepompt, in de hoop de jongens te kunnen bevrijden voor het weer begint te regenen. Dat is een race tegen de klok, want binnen enkele dagen worden er hevige moessonregens verwacht.

Aanvankelijk werd er gedacht dat de jongens indien nodig tot vier maanden op hun huidige locatie zouden kunnen schuilen, tot het water voldoende gezakt is om naar buiten te kunnen wandelen. Maar de dood van de reddingswerker toont het tegendeel aan. Het zuurstofniveau in de grot is nu al naar gevaarlijk lage waarden gedaald, waardoor een alternatieve oplossing zich opdringt.

"De jongens zijn oké", deelde Narongsak Osotthanakorn, de lokale gouverneur, mee. Ze hebben voorlopig voldoende lucht. "Maar ze kunnen op dit moment nog niet duiken."

Niet langer wachten

Eerder meldde admiraal Aphakorn Yoo-kongkaew van de marine is het zuurstofgehalte gedaald tot 15 procent. Volgens artsen betekent dat een ernstig risico op hypoxie, dezelfde aandoening die hoogteziekte veroorzaakt. Ondanks de risico's die een evacuatiepoging inhoudt, is het te gevaarlijk om de jongens nog veel langer in de grot te laten zitten, aldus de admiraal. "We kunnen niet langer wachten tot alle omstandigheden goed zijn." 

2 Thaise militairen dragen zuurstoftanks en ander materiaal naar de grotten waar de voetballertjes en hun coach vast zitten. Een duiker kwam daarbij om het leven. © EPA/Thai Navy SEAL

De tieners en hun 25-jarige coach moeten dus buiten zijn voordat het noodweer losbarst. Bovendien kunnen ze geen van allen zwemmen, en al helemaal niet duiken. Toch zullen ze door nauwe gangen moeten zien te komen die op dit moment nog volledig onder water staan.

Intussen wordt wel nog steeds gezocht naar een alternatieve reddingsroute. Reddingsteams en ingenieurs banen zich een weg door de dichte bossen boven het grottencomplex, op zoek naar een andere manier om de jongens uit de grot te bevrijden. In de zoektocht worden ook helikopters ingezet.

Share

'We verwachten dat de eerste twee voetballers in het beste geval over enkele uren aan de uitgang geraken'

Ben Reymenants, duiker

Ook miljardair Elon Musk schiet te hulp. Hij denkt dat de Thaise voetballertjes uit de grot kunnen worden bevrijd door ze door een met lucht gevulde buis naar de uitgang te laten lopen, en stuurt technici van zijn bedrijven SpaceX en The Boring Company naar Thailand om te helpen.

De tieners en hun 25 jaar oude coach zitten al twaalf dagen vast in de grot. Ze werden afgelopen maandag gevonden op een zandbank, twee meter boven het water, ruim twee kilometer vanaf de ingang van het grottencomplex. De afgelopen dagen hebben ze voedsel en medische hulp gekregen. 

nieuws