Technologie

Drugsdealer geïdentificeerd aan de hand van vingerafdruk op WhatsApp-foto

1 © EPA

In Zuid-Wales heeft de politie een drugsdealer gesnapt en veroordeeld aan de hand van een WhatsApp-foto van een andere verdachte. De man hield op de foto's ecstasytabletten in zijn handen, waardoor forensische experten aan de hand van zijn vingerafdrukken zijn identiteit konden achterhalen. 

"Wat wil je kopen?" Op de smartphone van een verdachte vonden speurders dat bijschrift terug bij een WhatsApp-foto waarop de man drugs vasthield. Op die foto was slechts een klein deel van zijn hand te zien, maar dat bleek voldoende voor de speurders, omdat ze al een vaag idee hadden over de mogelijke schuldige. Door de vingerafdrukken te analyseren met "baanbrekende technologie", konden de speurders zijn identiteit bevestigen.

Het is voor het eerst in Wales dat vingerafdrukken op een foto gebruikt worden om een misdrijf te bewijzen, zo zegt de lokale politie. Politieofficieren sturen nu ook sneller foto's waarop een hand te zien is naar het forensisch team. Op die manier hoopt de politie in de toekomst nog meer daders te kunnen opsporen. 

De drugsdealer werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar cel. Ook zijn ouders bleken betrokken: zijn vader kreeg 27 maanden cel, zijn moeder 12 maanden. Via de man kon de politie een netwerk van dealers blootleggen, en werden zo in totaal 11 mensen veroordeeld. 

nieuws

cult

zine