Geheim overleg

Drie Belgen op geheime Bilderberg-conferentie

1 De politie controleert wagens op de weg naar het Interalpen-Hotel Tirol waar binnenkort de Bilderberg-conferentie plaatsvindt , Telfs, Oostenrijk. © GETTY

In het Oostenrijkse Telfs-Buchen vindt van 11 tot 14 juni de 63ste Bilderberg-conferentie plaats. Voor ons land zijn premier Charles Michel, minister van Staat Karel De Gucht en ondernemer Thomas Leysen aanwezig.

Share

'Als mensen zin hebben om met elkaar samen te komen over enkele belangrijke thema's te debatteren, dan hebben ze daar alle recht toe'

Karel De Gucht

Bij de bijeenkomst van deze groep bespreken politici, bankiers en zakenmensen afgeschermd van de pers de belangrijkste problemen van dit moment. Critici verwijten de Bilderberg-groep om die reden dat ze buiten de democratie om besluiten neemt. "Voor veel mensen hangt daar een zweem van geheimzinnigheid rond, maar dat is helemaal niet het geval. Als mensen zin hebben om met elkaar samen te komen over enkele belangrijke thema's te debatteren, dan hebben ze daar alle recht toe", zegt Karel De Gucht, die al voor de derde keer aanwezig zal zijn op de conferentie. "De debatten worden gevoerd onder de zogeheten Chatham House-regels, waardoor we de bron van bepaalde uitspraken geheim houden. Aan die afspraak is niets vreemds. Het moedigt mensen aan om vrij van gedachten te wisselen."

Dit jaar zullen zo'n 140 gasten uit 22 landen in het Tirol-gebied discussiëren over een reeks onderwerpen, waaronder artificiële intelligentie, cyberveiligheid, de dreiging van chemische wapens, Iran, Griekenland, het Midden-Oosten, globalisering, de Europese strategie en de NAVO.

Nederlanders

Share

Habitués als voorzitter Christine Lagarde van het IMF en burggraaf Etienne Davignon zijn er dit jaar niet bij

Zoals elk jaar zijn er meer Nederlanders dan Belgen uitgenodigd. Naast politici Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem zullen ook voorzitter Klaas Knot van de Nederlandsche Bank, de wetenschappers Louise Fresco (universiteit van Wageningen) en Victor Halberstadt (universiteit van Leiden), ondernemer Ben van Beurden (Royal Shell) en prinses Beatrix present zijn.

Een andere opgemerkte gast dit jaar is Michael O'Leary, de CEO van Ryanair. Habitués als voorzitter Christine Lagarde van het IMF en burggraaf Etienne Davignon zijn er dit jaar niet bij.

De eerste Bilderberg-conferentie werd georganiseerd in 1954, naar aanleiding van de verslechterende relatie tussen de VS en Europa. De naam verwijst naar het gelijknamige hotel waar die conferentie plaatsvond, in het Nederlandse Oosterbeek.

nieuws

cult

zine