buitenland

Donald Trump genomineerd voor Nobelprijs voor Vrede

- Door: Luc Beernaert - Bron: Washington Post, CBS News, ekathimerini
5 In hun nominatiebrief stellen aanhangers van Trump dat die de prijs verdient "wegens zijn vrede-door-kracht ideologie, gebruikt als afschrikking tegen de radicale islam, IS, nucleair Iran en communistisch China. © Getty Images

Presidentskandidaat Donald Trump is in de running om de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen. Trump, die internationaal op de korrel werd genomen omwille van zijn oproep om moslims tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen, dankt zijn nominatie aan zijn harde standpunten inzake terrorisme en andere veiligheidsbedreigingen. Dat stelt Nobelwatcher Kristian Berg Harpviken, directeur van het Instituut voor Vredesonderzoek in Oslo.

Share

Andere genomineerden zijn volgens de geruchten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, NSA-klokkenluider Edward Snowden en paus Franciscus

In de nominatiebrief die Harpviken ontving, stelden aanhangers van Trump dat die de prijs verdient "wegens zijn vrede-door-kracht ideologie, gebruikt als afschrikking tegen de radicale islam, IS, nucleair Iran en communistisch China", zo stelt AFP.

Duizenden mensen wereldwijd mogen nominaties voor de prestigieuze prijs indienen. Onder hen parlementsleden en ministers, voormalige Nobelprijswinnaars en universiteitsprofessoren. Het Nobelinstituut aanvaardt alle geldige nominaties, die tegen 1 februari moeten ingediend worden, maar de namen van de genomineerden blijven geheim. Doorgaans ontvangt het Noorse Nobelcomité meer dan 200 geldige nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Andere genomineerden zijn volgens de geruchten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, NSA-klokkenluider Edward Snowden en paus Franciscus, zo meldt AFP.

5 De 85-jarige Emilia Kamvisi. © REUTERS
5 Visser Stratis Valiamos. © REUTERS
5 Susan Sarandon. © REUTERS

Griekse eilandbewoners
Eerder deze week werd een petitie afgesloten met 630.000 handtekeningen om de Nobelprijs voor de Vrede uit te reiken aan Griekse eilandbewoners die hulp hebben geboden aan vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Daar de Nobelprijs voor de vrede door maximaal drie laureaten kan gedeeld worden, werden een oma, een visser en actrice Susan Sarandon naar voren geschoven.

Herinneringen aan nazibezetting
De 85-jarige Emilia Kamvisi, die op Lesbos woont, helpt al maanden vluchtelingen die de penibele boottocht vanuit Turkije hebben overleefd. Kamvisi, zelf de dochter van vluchtelingen, kwam in de kijker toen ze in de herfst van vorig jaar werd gefotografeerd toen ze met twee vriendinnen van 89 en 85 jaar een Syrische baby flessenvoeding gaven. Wat ze op Lesbos zag, herinnerde haar aan het leven onder de nazibezetting. "We zagen huilende mensen in bootjes, mensen die hun huis hadden achtergelaten, mensen die op straat sliepen", verklaarde ze tegenover Reuters.

Visser Stratis Valiamos, die tal van vluchtelingen van de verdrinkingsdood redde en actrice Susan Sarandon, die tijdens de kerstperiode vluchtelingen op de Griekse eilanden hielp, werden samen met Kamvisi genomineerd door Griekse academici en het Griekse Olympisch Comité.
Lees verder onder de videolink

Peace Prize Nomination for Greek Refugee Volunteers

This Greek grandmother and fisherman have been nominated for the Nobel Peace Prize for helping refugees who've been risking their lives to reach Europe.

Posted by AJ+ on Tuesday, February 2, 2016
5 De yezidische Nadia Murad. © AP

Yezidische vrouwen
Het Noorse parlementslid Audun Lysbakken nomineerde Nadia Murad, de Yezidische vrouw die wist te ontsnappen uit de seksslavernij van IS en woordvoerster werd voor vrouwen die worden misbruikt door de terreurbeweging. "We willen een vredesprijs die de wereld wakkerschudt om te strijden tegen seksueel geweld als oorlogswapen", zo stelt de leider van de Noorse socialisten. Lysbakken nomineerde ook de Congolese chirurg Denis Mukwege, die slachtoffers van seksueel geweld in de burgeroorlog daar behandelt.

Afghaans vrouwenwielerteam
Nobelprijslaureaat Desmond Tutu steunt de nominatie van paus Franciscus, 118 Italiaanse parlementsleden nomineerden het Afghaanse vrouwenwielerteam omdat die "het meest democratische transportmiddel die de mensheid ooit kende" promoten.

In oktober weten we wie de 1,2 miljoen dollar krijgt die aan de Nobelprijs voor de Vrede hangt.

Vorig jaar ging de prijs naar Tunesische groeperingen die de overgang naar de democratie in hun land leidden.

nieuws

cult

zine