Griekenland

Dodentol Grieks inferno loopt op tot 82, alle Belgen zijn terecht

1 © AFP

De dodentol door de zware bosbranden in Griekenland is opgelopen tot 82, terwijl ongeveer 30 mensen nog vermist zijn. Dat heeft de Griekse brandweer donderdagochtend gemeld. Honderden woningen zijn door het vuur onbewoonbaar, zo melden de media op gezag van het ministerie voor Infrastructuur.

Onder de dodelijke slachtoffers is één Belg. Het gaat om een 63-jarige Vlaamse man die samen met zijn zoon op vakantie was in een hotel in Mati, dat maandagnacht geëvacueerd werd.

Daarnaast was er enkele dagen lang geen duidelijkheid over vijf Belgen die in Griekenland wonen. 
Het ging om vijf landgenoten die in de getroffen regio wonen. Twee van hen waren woensdag al veilig en wel opgedoken, vandaag is er ook goed nieuws over de laatste drie. Minister Reynders laat via Twitter weten dat ze ongedeerd zijn. "Ik dank de Griekse overheid en het team van onze ambassade in Athene voor hun werk", klinkt het op Twitter.

Bijna helft woningen onbewoonbaar

Hulpverleners zoeken intussen verder naar lichamen in verwoeste huizen in de zwaar getroffen kustgemeenten Mati, Rafina, Nea Makri en Neos Voutzas"We zullen elk huis doorzoeken", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Ongeveer dertig mensen zijn nog vermist. Familieleden van de vermisten brengen ondertussen DNA-stalen naar het mortuarium in Athene waar de lichamen worden geïdentificeerd.

Ondertussen zijn alle branden die woongebieden bedreigden geblust. Volgens het ministerie van Infrastructuur zijn 1.218 van de 2.489 (bijna 49 procent) van de woningen in de vakantieregio van Mati, Rafina en Neos Voutzas onbewoonbaar.

Het is nog niet duidelijk wat de zware branden veroorzaakt heeft. Volgens de burgemeester van het dorp Penteli, dat in de buurt van de getroffen gemeenten ligt, zouden vonken van een elektriciteitskabel aan de oorsprong liggen.

cult

zine