buitenland

Dit land kent al bijna 26 jaar lang geen recessie en is op weg naar wereldrecord

- Karen Van Eyken - Bron: Bloomberg, Die Welt, Economist
7 © REUTERS

Er is één land ter wereld dat al jarenlang onafgebroken groeit. Indien er de komende weken geen catastrofe gebeurt, dan wordt Australië op 30 juni het land met de langste aaneengesloten periode zonder recessie. Dat zijn dan 104 kwartalen of 26 jaar. Wat is het succesrecept van onze tegenvoeters?

7 © AFP

Australiërs omschrijven hun land graag als 'The Lucky Country' (het gelukkige land) en daar is geen woord van gelogen. Een hele generatie jonge Aussies heeft nooit enige laagconjunctuur gekend. Aanhoudende economische groei is 'Down Under' het nieuwe normaal.

Er is sprake van een recessie wanneer de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. En dat is in Australië al van in 1991 geleden.

Quasi niemand twijfelt er nog aan dat het land in juni de kroon op het werk zal zetten door het wereldrecord binnen te rijven.

7 © AFP

Dan zouden de Australiërs de Nederlanders van de troon stoten. Onze noorderburen hielden het 103 kwartalen zonder recessie vol tussen 1982 en 2008. De wereldwijde bankencrisis maakte een einde aan die triomf. Australië van haar kant ondervond daarvan weinig hinder, net zoals de daling van de grondstoffenprijzen in 2015 haar economische voorspoed niet kon ontwrichten. Enkel in het derde kwartaal van 2016 kromp de economie even.

De regering wist met een flexibel beleid en succesvolle economische hervormingen alle stormen te doorstaan. Zo werden handelsbarrières afgeschaft, de arbeidsmarkt gedereguleerd en liet men de controle over de Australische dollar varen. Daarnaast stelt het land hoge eisen aan (arbeids)migranten waardoor mensen met de juiste skills worden aangetrokken. Het aantal beschikbare verblijfsvergunningen wordt jaarlijks vastgesteld, al naar gelang de economische vooruitzichten.

7 © REUTERS

Een andere stevige pijler van het Australische succes is China. Australië is één van China's belangrijkste handelspartners. Het land kon jarenlang grote hoeveelheden ijzererts, kolen, gas en olie slijten aan de Chinezen. Toen de vraag naar grondstoffen daalde door een vertraagde groei in China en de prijzen vervolgens crashten, zette Australië in op duurzaamheid en ecologie.

Niet alleen rijke Chinezen, maar ook Chinezen uit de middenklasse, sturen hun kinderen steeds vaker naar scholen en universiteiten Down Under. Dat is dichterbij dan de Verenigde Staten en ook goedkoper.

7 © EPA
7 © AFP

Op de Australische vastgoedmarkt zijn de Chinezen evenzeer actief. Vooral aan de Oostkust. In metropolen zoals Sydney en Melbourne komt een derde van het aanbod tegenwoordig in handen van Chinezen.

In die afhankelijkheid van China schuilt natuurlijk ook een groot gevaar. Sputtert de Chinese economie , dan heeft dat een enorme impact op Australië. Maar tot nog toe zijn de problemen beheersbaar gebleven. Tot eind 2018 verwacht de Australische Centrale Bank RBA een groei van drie procent waardoor het recessiespook nog lang niet opdoemt Down Under.

7 © AFP

cult