Verenigde Staten

Deze man wil Manhattan teruggeven aan de indianen

- YV - Bron: The New York Times, The Daily Mail

Louis Goldwater Bourgeois, een 76-jarige steenrijke Amerikaan wil in Manhattan een gebedshuis oprichten voor de Indianen. Zo geeft hij een stukje grond terug aan het volk van de Lenape, wiens land van hen ontnomen werd, zegt Bourgeois.

2 Jean Louis Bourgeois, een steenrijke Amerikaanse auteur en architectuurkenner. © Jean-Louis Bourgeois

Het is niet de meest voor de hand liggende plaats, daar aan de West Side Highway, waar vroeger gays en transgenders elkaar ontmoetten, maar Louis Bourgeois wil van zijn pand een 'Pahtamawiikan' maken, zoals dat heet in de taal van de Lenape. Een gebedshuis. Dat de waarde van het huis dat hij wegschenkt vier miljoen dollar (3,8 miljoen euro) bedraagt, kan hem niets schelen. "Dit gebouw maakt deel uit van een grote diefstal", zegt hij in de Britse krant The Daily Mail. "Het verafschuwt me."

In de vloer van het huis heeft Bourgeois gaten laten slaan. "Je kan de grond van Manhatten hier aanraken", zegt hij tegen The New York Times. "Het idee is om zo in contact te komen met Moeder Aarde."

Bourgeois heeft eerder deze maand mee geprotesteerd tegen de aanleg van een oliepijplijn in een reservaat van de Sioux indianen in North Dakota. Een actie waaraan hij naar eigen zeggen ongeveer een miljoen dollar heeft gedoneerd.  

2 Het toekomstige gebedshuis. © Wikimedia

De geesten terugbrengen

Het huis, dat dateert uit 1830 (en volgens Bourgois uit de jaren 1770) heeft over de eeuwen heen al een aantal opmerkelijke bestemmingen gekregen. Voor het in handen kwam van de familie van Bourgeois, maakte het deel uit van een gevangenis. Daarvoor was het onder meer een saloon, een plaats waar je kon gokken, een oesterhuis en een bar.

Het nieuwe spirituele centrum zou geleid worden door vrouwelijke ouderen van de stam, vertelt Bourgois, in overeenstemming met de cultuur van de Lenape. Maar ook om zijn overleden echtgenote Carollee Pelos te eren. Daarnaast zal Anthony Jay Van Dunk, een voormalig opperhoofd van de Lenape een belangrijke rol spelen in het gebedshuis. 

"Het voornaamste is dat dit stukje land teruggaat naar de Lenape", zegt de eigenaar. "We willen de geesten terughalen."

24 dollar

Zowel Bourgeois als Van Dunk zeggen dat de onststaanslegende van Manhattan - in de taal van de Lenape: 'het land met vele heuvels'- niet echt klopt. De Nederlanders zouden volgens de overlevering Manhattan gekocht hebben voor 24 dollar. Een appel en ei dus, al zou het eigenlijke bedrag wel hoger gelegen hebben. Voor het huis heeft de familie van Bourgeois zo'n tien jaar geleden zelf 2,2 miljoen dollar neergelegd. 

Van Dunk denkt dat de verkoop van het eiland, dat deel ging uitmaken van Nieuw Amsterdam, niet mag gezien worden als een overdracht van eigendom. Simpelweg omdat de Lenape niet geloofden dat iemand ooit land of water kon bezitten. 

Share

'In de plaats werd alles van hen afgenomen. Het kosste hun zelfs hun leven'

Anthony Jay Van Dunk, voormalig opperhoofd Lenape

"Voor de Lenape was het een teken van goede wil om het land te delen met de Nederlanders", zegt hij. "In de plaats werd alles van hen afgenomen. Het kostte hun zelfs hun leven."

nieuws