Brexit

De brexit zaait twijfel over de toekomst van de huidige wereldorde

1 Protest tegen een brexit in Londen, afgelopen weekend. © Getty Images

Eens een vaste waarde in de wereldorde, nu het symbool voor de barsten in de constructie die de VS en hun bondgenoten vestigden na de Tweede Wereldoorlog. De keuze van Groot-Brittannië om de EU te verlaten, bedreigt niet alleen de Europese structuren, maar zaait ook twijfel over de toekomst van de wereld zoals we die nu kennen.

Groot-Brittannië heeft een belangrijke plaats in de Verenigde Naties en speelt een grote rol in de NAVO, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Kortom alle naoorlogse instellingen die begaan zijn met het bevorderen van wereldwijde vrede, veiligheid en economische welvaart. Maar het land dreigt die rol als vaste waarde onder de mondiale machthebbers te verliezen, stelt The New York Times in een analyse.

Het verlaten van de Europese Unie verzwakt een bolwerk dat tot dan de grootste eenheidsmarkt ter wereld was, maar ook bekend stond als een baken van de wereldwijde democratie. Een Brexit ondermijnt ook de naoorlogse consensus dat allianties tussen naties van essentieel belang zijn voor het behoud van de stabiliteit.

Geschenk voor Poetin

Volgens analisten schept de Britse keuze een precedent, dat mogelijk zal leiden tot verdere verbrokkeling. Intussen, terwijl de Europese leiders zaterdag een reeks vergaderingen hielden om een reactie te formuleren op het vertrek van Groot-Brittannië, verwelkomde de president van China Vladimir Poetin in Peking voor een staatsbezoek.

Voor Poetin is de keuze van de Britten volgens analisten een onverwacht geschenk. Rusland zorgde in het verleden al voor onenigheid binnen de Europese Unie, door steun te bieden aan extremistische politieke partijen die de nationalistische woede in verschillende landen aanwakkerden. "De ontevreden Engelsen hebben het Westen een nieuwe klap bezorgd, net als aan de idealen van internationale samenwerking, liberale orde en open samenlevingen waartoe Engeland in het verleden zo veel heeft bijgedragen", aldus de Britse historicus Timothy Garton Ash.

Staat de wereld zoals we die kennen op losse schroeven? Een vertaling van de analyse door The New York Times kan u lezen in de pluszone van De Morgen.

nieuws

cult

zine