Noord-Korea

De Belgische kernbommen van Kim Jong-un

Noord-Korea haalde de mosterd voor zijn kernprogramma in... Dessel

Kim Jong-un heeft plutonium-kernbommen omdat zijn vader de vroegere opwerkingsfabriek Eurochemic in Dessel nabouwde. Voor zijn uranium-kernbommen kreeg hij dan weer hulp van iemand die samenwerkte met een KU Leuven-prof. Hoe kon dit gebeuren?

Share

Lange tijd was het een raadsel waar de Noord-Koreanen de kennis haalden om de opwerkingsfabriek te bouwen

Koning Boudewijn was tijdens de golden sixties een trotse vorst. Hij mocht veel lintjes van Belgische ­topprojecten doorknippen. Zo ook in 1966, toen hij in Dessel bij Mol Eurochemic opende. Het gebouw leek een flatgebouw in een grauwe buitenwijk, maar binnen stond spitstechnologie van een nucleair pilootproject waaraan 13 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meewerkten. België kreeg de hoofdrol, om zijn verdienste als wereldleider in nucleaire brandstoffen. Deze positie verwierven we door in de jaren 40 en 50 vanuit Belgisch Congo uraniumerts te leveren voor VS-kernwapens. Het strategische belang van de pilootfabriek werd onderlijnd door de ligging – weliswaar schamele heidegronden, maar eigendom van de koninklijke familie.

5 In de opwerkingsfabriek van Eurochemic in Dessel werd via een chemisch procedé splijtbaar materiaal, zoals plutonium, uit gebruikte kernbrandstof gehaald.­­­­ © Eurochemic

In Eurochemic werd aan opwerking gedaan, het chemisch verzamelen van bruikbare splijtstof uit bestraalde kernbrandstof. Uranium, ­plutonium en nucleair afval zouden er worden gescheiden. De recyclage had civiel hergebruik in kerncentrales als doel, en dat was een wereld­primeur. Tot dan was de techniek op industriële schaal nauwelijks of niet gekend. Ze werd al wel in het Manhattan-project gebruikt om plutonium te winnen, waarmee de kernbom voor Nagasaki werd gemaakt.

Het project was geen lang leven beschoren. Vanwege de hoge uitbatingskost ging het in 1975 al op de schop. De Belgische staat erfde de installatie, onderhield het met 190 mensen in de hoop op een heropstart, tot men pas tien jaar later besliste om het definitief op te doeken. Door de benodigde ontsmetting van radioactieve onderdelen werd dat een peperdure onderneming die pas in 2012 zou zijn afgerond door het huidige Belgoprocess. De ontmantelingstechnieken die men er aanleerde, noemden de Belgoprocess-ingenieurs ‘het tweede leven’ van Eurochemic.

Noord-Koreaanse kopie

Vandaag blijkt de fabriek ook over een derde leven te beschikken, in Noord-Korea. Kim Jong-il (1942-2011), vader van de huidige leider Kim Jong-un, bouwde eind jaren 80 een kopie van de Eurochemic-fabriek in zijn geheim nucleair ­complex Yongbyon om plutonium te produceren voor zijn kernwapens.

nieuws

cult

zine