Duitsland

“Dank u, lieve nazi’s”: Berlijns kunstcollectief ontmaskert neonazi’s met valstrik

Duitsers hielpen massaal neonazi’s te identificeren na een oproep van een kunstcollectief. Zij keken hiervoor naar foto’s van extreemrechtse demonstranten in Chemnitz. Wat blijkt? De website was een valstrik waardoor neonazi’s zichzelf ontmaskerden.

Hoe ontmaskerde ZPS neonazi’s?

Het kunstcollectief zette een website op vol foto’s van de demonstraties in Chemnitz deze zomer. Het riep de Duitse bevolking op: ‘Help ons de neonazi’s te identificeren.’

De zoekbalk op de website is cruciaal. Ook demonstranten zelf surften naar de website om te controleren of hun naam al bekend was.

ZPS had al maanden research naar extreemrechtse groeperingen gedaan en linkte namen aan bestaande databases.

Met behulp van gezichtsherkenningssoftware, netwerkanalyses en datavisualisatie van connecties tussen online vrienden, volgers en zelfs locatiegeschiedenis beweerde ZPS een duidelijk beeld te kunnen schetsen van minstens 1.500 neonazi’s. Door verdere analyse kan dat aantal nog toenemen.

“Danku, lieve nazi’s, onze website was een honingpot”, tweette het Duitse kunstcollectief Das Zentrum für politische Schönheit (ZPS) woensdag, en daar zijn Duitse neonazi’s als bijen in blijven plakken. Het activistische collectief verzamelde op gewiekste wijze de persoonlijke gegevens van extreemrechtse aanhangers die in augustus demonstreerden tegen de aanwezigheid van vluchtelingen en buitenlanders in het algemeen.

Bij ZPS vonden ze dat het publiek de strijd tegen extreemrechts niet kon overlaten aan de politiek en de politie. De leider van het Berlijnse kunstcollectief, Philipp Ruch, riep maandag op tot ‘denazificatie’ en daarvoor had hij de hulp nodig van het Duitse volk.

nieuws

cult

zine