Aanslag Londen

Dader aanslag Londen is 52-jarige Khalid Masood

IS eist aanslag in Londen op

- Redactie - Bron: Reuters, Belga, Sky News

Scotland Yard heeft de dader van de aanslag in Londen gisteren geïdentificeerd als de 52-jarige Khalid Masood. Dat maakten de speurders deze namiddag bekend. Terreurbeweging Islamitische Staat had vanmiddag de aanslag in Londen opgeëist via zijn officieuze persbureau Amaq.

4 © AFP

Masood was bekend bij de politie en justitie en was eerder al veroordeeld voor een reeks feiten, waaronder slagen en verwondingen, verboden wapenbezit en verstoring van de openbare orde. Hij is nooit eerder veroordeeld voor terroristische feiten. De 52-jarige man is geboren in Kent en woonde in de regio West Midlands.

4 Opeising IS. © rv

"De dader van de aanslag voor het Britse parlement in Londen is een soldaat van IS en de operatie is uitgevoerd in antwoord op een oproep om burgers in de landen van de coalitie (de internationale door Washington aangestuurde anti-jihadistische coalitie, red.) te treffen", klonk het eerder vanmorgen bij Amaq, de spreekbuis van IS. 

Door de aanslag bij het Britse parlementsgebouw kwamen gisteren vier mensen om, onder wie de dader. De Britse politie gaat ervanuit dat de dader, die in Groot-Brittannië geboren werd, alleen optrad. Wel was hij bij de veiligheidsdiensten bekend als een "extremist", zei de Britse premier Theresa May.

Veiligheidsbron

4 Opeising IS. © rv

In de claim wordt verwezen naar een "veiligheidsbron". Dat meldde Amaq ook al na eerdere aanslagen, en volgens IS-waarnemer Rukmini Callimachi van de New York Times wijst dat erop dat de terreurorganisatie wil doen alsof ze journalisten zijn met "bronnen". Daarnaast merkt Callimachi ook op dat iedereen die een aanslag in hun naam pleegt door IS een "soldaat van IS" genomed wordt.

Andere waarnemers merken op dat in de opeising geen melding wordt gemaakt van een aanslag waartoe vanuit IS in Syrië of Irak het bevel werd gegeven.

4 Opeising IS. © rv

Het is de eerste keer dat IS een aanslag in Groot-Brittannië opeist. Of het bericht inderdaad van de top van IS komt is nog niet helemaal zeker, maar de boodschap werd wel via de gangbare kanalen gepost. 

Antwerpen opent rouwregister

De stad Antwerpen betuigt ondertussen haar medeleven aan de slachtoffers van de aanslag in Londen door drie dagen lang de vlaggen aan het stadhuis halfstok te hangen en op de gevel van het stadhuis de Britse vlag uit te lichten. Er komt ook een rouwregister.

Het rouwregister zal vandaag en morgen van 8 tot 17.30 uur in het stadhuis liggen en zaterdag van 10 tot 17 uur in de stadswinkel. Wie de Britse vlag wil uitgelicht zien op het stadhuis, kan donderdag om 19 uur op de Grote Makt terecht. Ook morgen en zaterdag zal ze 's avonds tot middernacht te bewonderen vallen, op een korte onderbreking zaterdagavond na wegens Earth Hour.

nieuws

cult

zine