Vulkaanuitbarsting

'Code rood' in Hawaï door aswolk van 3.000 meter hoog: "Zwaardere uitbarsting kan elk moment volgen"

5 Mensen nemen foto's van de enorme aswolk die boven vulkaan Kilauea uitstijgt. © REUTERS

In Hawaï is 'code rood' voor de luchtvaart aangekondigd omdat vulkaan Kilauea zwaar blijft tekeergaan. De vulkaan spuwt al tien dagen lang lava en produceert nu een aswolk die meer dan 3.000 meter hoog is. Een hevige, explosieve uitbarsting kan op elk moment volgen, waarschuwt het Amerikaanse bureau voor geologie.

5 Ondanks het gevaar komen verschillende bewoners het spektakel bewonderen. © REUTERS

Sinds deze ochtend wordt er voortdurend meer as geproduceerd door de vulkaan. De assen vormen een gigantische rookwolk, en worden door de wind tot bijna 30 kilometer ver gedragen. De vulkanische wolk kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, klinkt het. Mensen kunnen ademhalingsproblemen krijgen of zelfs stikken. 

Share

'Het alarm betekent dat er onmiddellijk gevaar is voor de gezondheid. Het is dus belangrijk om blootstelling te beperken'

Civiele Bescherming

Daarom werd inmiddels code rood afgekondigd. "Het alarm betekent dat er onmiddellijk gevaar is voor de gezondheid. Het is dus belangrijk om blootstelling te beperken. Dit is een ernstige situatie die een impact heeft op iedereen die hieraan wordt blootgesteld." Dat zei de Civiele Bescherming in een verklaring. 

Volgens de US Geographical Survey, de overheidsdienst voor geologie, geeft het alarm daarnaast aan dat zwaardere uitbarstingen op elk moment kunnen volgen. Daardoor zouden er meer assen neerkomen en mogelijk projectielen worden afgevuurd vanuit de vulkaanopening. 

Lees onder de foto verder.

5 Een vrouw neemt een selfie met op de achtergrond de mogelijk giftige aswolk. © AFP

Scheuren

De vulkaan spuwt nu al tien dagen lava door meerdere scheuren. Al 2.000 mensen werden uit voorzorg geëvacueerd en zeker veertig huizen werden vernietigd door de lavastroom. 

Als het niveau van de lava in de vulkaan blijft dalen, dan kunnen er volgens wetenschappers nieuwe scheuren ontstaan. Er kunnen dan ook giftige dampen vrijkomen.

Op Hawaï zelf zijn er vijf vulkanen. De Kilauea-vulkaan is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. 

5 Vulkanische gassen ontsnappen uit scheuren in de weg. © REUTERS
5 © REUTERS

nieuws

cult

zine