Technologie

CIA, NSA en FBI waarschuwen voor Huawei-smartphones: "Banden met Chinese overheid"

- Redactie - Bron: TechCrunch, The Verge
3 © REUTERS

De hoofden van de zes belangrijkste Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Amerikaanse burgers gewaarschuwd geen producten of diensten van de Chinese techbedrijven Huawei en ZTE gebruiken. Dat gebeurde gisteren tijdens een hoorzitting in de senaat gedaan.

3 Ren Zhengfei, oprichter van Huawei, was ingenieur bij het Chinese Bevrijdigingsleger. © REUTERS

Volgens FBI-directeur Chris Way maakt de Amerikaanse overheid zich zorgen  over de bedreiging van buitenlandse overheden 'die niet de waarden van de VS delen' om macht te krijgen over telecommunicatienetwerken. 

De vrees voor spionage via smartphones is niet nieuw. De Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich al lang zorgen over het Chinese bedrijf Huawei. Dat werd opgericht door 
Ren Zhengfei, een voormalig ingenieur van het Chinese Volksbevrijdingsleger. De Amerikaanse overheid kreeg in 2014 al een verbod om contracten met het bedrijf af te sluiten, maar het is de eerste keer dat ook de consument het advies krijgt om geen toestel van deze fabrikant te kopen.

Huawei begon als een bedrijf dat zich specialiseerde in hardware voor communicatie-infrastructuren, maar is tegenwoordig ook bekend om zijn smartphones. Het is na Samsung de grootste fabrikant van smartphones. Het bedrijf doet het wereldwijd goed, maar niet in de Verenigde Staten. En dat komt onder meer door de vijandigheid van de Amerikaanse overheid.

"Ook niet privé gebruiken"

De Amerikaanse beleidsmakers overwegen nu een wet die overheidsmedewerkers ook privé verbiedt om telefoons van Huawei en ZTE te gebruiken. Senator Richard Burr, voorzitter van het Veiligheidscomité: “Ik maak me zorgen om China en zeker fabrikanten als Huawei en ZTE, die speciale banden hebben met de Chinese overheid.”

Een woordvoerder van Huawei heeft intussen gereageerd op de waarschuwing: “Huawei is zich ervan bewust dat de Amerikaanse overheid het gebruik van onze producten wil beperken. 170 overheden vertrouwen Huawei wel en het risico op veiligheidslekken bij onze toestellen is niet groter dan bij andere fabrikanten die hun producten wereldwijd verdelen.” 

3 Senator Richard Burr maakt zich zorgen over producten van Huawei. © Photo News

nieuws

cult

zine