Video

Chaos in het Witte Huis: "Dit is één groot zootje"

Amerika-kenner Koen Vidal analyseert

- Fernand Van Damme en Sam Feys

De chaos in het Witte Huis lijkt compleet. Na amper 10 turbulente dagen is communicatiedirecteur Scaramucci al ontslagen. Hoe moet het nu verder? Onze Amerika-kenner Koen Vidal legt uit.

Kan dit Witte Huis nog functioneren?

Share

'Soms lijk het alsof je naar een sportwedstrijd zonder regels aan het kijken bent'

Koen Vidal

"Je kan het niet anders omschrijven dan een zootje. Vorige week was voor Trump rampzalig. Scaramucci's reputatie is volledig naar de knoppen geholpen. Maar dat is maar één ding."

"Een andere grote ramp voor Trump was natuurlijk dat hij er niet in geslaagd is om Obamacare terug te schroeven. In het Congres is Trumps voorstel afgekeurd met de steun van enkele Republikeinse Congresleden."

"Na die week kan je enkel vaststellen dat het één groot zootje is met verschillende clans die elkaar aan het bekampen zijn: dochter Ivanka en haar man Jared Kushner, de Republikeinen zelf en alt-rightboegbeeld Steve Bannon en zijn ideeën."

"Soms lijk het alsof je naar een sportwedstrijd aan het kijken bent. Je verwacht een voetbalwedstrijd, maar je krijgt iets slechters. Iets wat met andere regels of zeg maar geen regels wordt gespeeld."

Lees ook: Scaramucci kwam, zag... en werd ontslagen (+)

Hoe gaat dit evolueren?

1 Barre tijden voor Amerikaans president Donald Trump. © EPA

"Heel moeilijk om te zeggen. Elke dag is onvoorspelbaar."

"Wat wel bepalend zal zijn, is zijn relatie met de Republikeinen in het Congres. Vorige week is die echt stukgelopen en het zal nog verergeren, want binnenkort verkeren de Congresleden terug in verkiezingsmodus. In het najaar van 2018 wordt het Congres immers opnieuw verkozen en een derde van de senatoren. Die mensen moeten terug naar hun basis."

"Zij gaan enorm rekening moeten houden met hun kiespubliek, bijvoorbeeld met hun voorkeuren over Obamacare. Het feit dat Trump geen alternatief aanbiedt, is voor de meeste Amerikanen een grote stap in het onbekende. De kans dat de Congresleden zullen verstarren en hun electoraat gaan primeren boven Trump is groot."

In de video (zie boven) bespreekt Vidal nog of Trump kan worden afgezet en welk sentiment bij de Amerikanen overheerst na de constante schandaalsfeer in het Witte Huis.  

Dossier DM Video
Dossier DM Video

De beste video's van De Morgen verzameld.

Lees alle artikels

cult

zine