Video

Chaos in het Witte Huis: "Dit is één groot zootje"

Amerika-kenner Koen Vidal analyseert

- Fernand Van Damme en Sam Feys

De chaos in het Witte Huis lijkt compleet. Na amper 10 turbulente dagen is communicatiedirecteur Scaramucci al ontslagen. Hoe moet het nu verder? Onze Amerika-kenner Koen Vidal legt uit.

Share

'Soms lijk het alsof je naar een sportwedstrijd zonder regels aan het kijken bent'

Koen Vidal

Kan dit Witte Huis nog functioneren?

Hoe gaat dit evolueren?

1 Barre tijden voor Amerikaans president Donald Trump. © EPA

"Heel moeilijk om te zeggen. Elke dag is onvoorspelbaar."

"Wat wel bepalend zal zijn, is zijn relatie met de Republikeinen in het Congres. Vorige week is die echt stukgelopen en het zal nog verergeren, want binnenkort verkeren de Congresleden terug in verkiezingsmodus. In het najaar van 2018 wordt het Congres immers opnieuw verkozen en een derde van de senatoren. Die mensen moeten terug naar hun basis."

"Zij gaan enorm rekening moeten houden met hun kiespubliek, bijvoorbeeld met hun voorkeuren over Obamacare. Het feit dat Trump geen alternatief aanbiedt, is voor de meeste Amerikanen een grote stap in het onbekende. De kans dat de Congresleden zullen verstarren en hun electoraat gaan primeren boven Trump is groot."

In de video (zie boven) bespreekt Vidal nog of Trump kan worden afgezet en welk sentiment bij de Amerikanen overheerst na de constante schandaalsfeer in het Witte Huis.  

Dossier DM Video
Dossier DM Video

De beste video's van De Morgen verzameld.

Lees alle artikels

zine