Onafhankelijkheidsstrijd

Catalonië drijft conflict over referendum op de spits

Referendum ongrondwettelijk verklaard, maar Catalanen zetten strijd voor onafhankelijkheid voort

De Catalaanse regering zet door met het onafhankelijkheidsreferendum. Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft dat nochtans ongrondwettelijk verklaard. "Dit is een tikkende tijdbom."

1 Aanhangers van de onafhankelijkheid met de Catalaanse vlag tijdens een bijeenkomst in Barcelona op vrijdagavond. AP
Share

Het Spaanse parket-generaal heeft aangekondigd dat politici die meewerken aan de organisatie van het referendum vervolgd zullen worden

"Wij gaan door." Met die aankondiging liet de Catalaanse regering vrijdagavond geen twijfel bestaan: er zal een referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid komen op 1 oktober. "De regering zegt duidelijk: we leggen het arrest van het Grondwettelijk Hof naast ons neer", zegt KU Leuven-politicoloog Bart Maddens, die de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd op de voet volgt.

Tijdens een spoedzitting donderdagavond schorste het Hof het referendum. Woensdag nam het Catalaanse parlement in grote haast een wet aan die een referendum over de onafhankelijkheid mogelijk maakt. Nadat de referendumwet was aangenomen, schreef de Catalaanse president Carles Puigdemont dezelfde nacht nog een referendum uit voor 1 oktober.

nieuws

cult

zine