Referendum Catalonië

Catalanen gaan in rij staan voor referendum, politiebusjes rukken op

- redactie - Bron: Volkskrant.nl
1 Politieagenten bij een stemlokaal waar ouders het schoolgebouw bezetten. © AFP

In de vroege ochtend van het omstreden referendum in Catalonië hebben zich de eerste rijen gevormd voor de stemlokalen. Volgens persbureau Reuters zijn rond hetzelfde tijdstip tientallen politiebusjes vertrokken vanuit een verzamelpunt in de haven van Barcelona.

Honderden voorstanders van het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië hebben de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht in stemlokalen. Daarmee proberen ze te voorkomen dat de politie die stembureaus sluit en bereiden ze zich voor op een confrontatie zondagochtend. Het gaat om scholen die gebruikt worden als stemlokaal.

In heel Catalonië bezetten separatistische politici, leraren en ouders, sommigen met hun kinderen, in de nacht van vrijdag op zaterdag al scholen en andere openbare gebouwen. Zaterdagnacht gingen de meeste kinderen naar huis. De Catalaanse politie bezocht de stembureaus zaterdag en constateerde dat zeker 160 stemlokalen bezet werden gehouden.

Deadline

De regioregering van Catalonië had voor de volksraadpleging van zondag ruim 2300 stemlokalen willen openen. Daarvan heeft de politie er vele honderden verzegeld op last van de Spaanse regering. De separatistische Catalaanse regering wil zondag een stembusgang houden ondanks een verbod van de rechter. De grondwet staat, net als in de meeste Europese landen, geen lokaal referendum over afscheiding toe. 

De politie heeft de bezetters een deadline gegeven. Om 6 uur op zondagochtend moeten alle scholen leeg zijn. Om 9 uur staat de opening van stemlokalen gepland. De politie heeft de afgelopen dagen al campagneposters en stembiljetten in beslag genomen. Maar de regionale overheid roept de 5,3 miljoen stemgerechtigden op toch naar de stembus te gaan.

nieuws

cult

zine