Europa

Brugse eliteschool die EU-toppers klaarstoomt staat steeds meer onder druk

College of Europe vormt al decennia ruggengraat van Brusselse eurocratie

- Lise Witteman - Bron: De Groene Amsterdammer

Jarenlang gold het College of Europe in Brugge als dé hofleverancier voor de Brusselse eurocratie. Maar nu de toekomst van de Europese Unie onder druk staat, worstelt ook dit geesteskind van Churchill met zijn bestaansrecht.

Wat is het College of Europe nu weer?

Het College of Europe was het eerste postuniversitair instituut in zijn soort. Het is een onafhankelijk universitair instituut dat sinds 1949 verschillende masters in gespecialiseerde Europese studies aanbiedt. Tijdens het historische Congres van Europa in Den Haag, jaar 70 jaar geleden, ontstond het idee voor een opleiding die “een sfeer van solidariteit en wederzijds begrip tussen alle landen van West-Europa” zou bevorderen. De opleiding kon meebewegen met de vorming van de Europese Unie en bouwde een reputatie op van hofleverancier van het Europese bestuur. Nu ook bedrijven als Google veel geld betalen om een academische leerstoel te veroveren, is maar de vraag in hoeverre dat idealistisch idee overleeft.

De boomlange Duitser neemt stipt om half negen plaats achter het spreekgestoelte. Licht ongedurig ziet hij toe hoe de laatste studenten binnendruppelen. Een paar bleke jongens vinden achterin een plekje bij al even blonde collega’s; een duo heftig opgemaakte brunettes neemt prominent in de voorste rangen plaats.

Met zijn archaïsche verschijning en besnorde bovenlip heeft rector Jörg Monar iets weg van de Britse komiek John Cleese. Maar wanneer hij begint te spreken, is zijn toon serieus. “Dit is voor jullie een heel speciale dag. Je hebt veel moeite moeten doen om op het College of Europe te komen.”

nieuws

cult

zine