Brexit

Britten houden leger achter de hand bij No Deal

- Patrick van IJzendoorn - Bron: De Volkskrant
1 Minister van Defensie Gavin Williamson (l) en procureur-generaal Geoffrey Cox vertrekken na de wekelijkse kabinetvergadering op Downing Street 10. © Jack Taylor/Getty

Ze hebben gediend in Irak en Afghanistan, maar nu wacht Britse militairen een nieuwe uitdaging: een No Deal. Minister van Defensie Gavin Williamson heeft dinsdag gezegd dat 3.500 manschappen, waaronder reservisten, over honderd dagen klaarstaan in het geval het Verenigd Koninkrijk slaapwandelend uit de Europese Unie valt. 

De maatregel maakt deel uit van een nieuw noodpakket ter waarde van 2 miljard pond (2,2 miljard euro) dat de regering-May opzij heeft gezet. Burgers en bedrijven kunnen komende weken adviezen verwachten om zich voor te bereiden.

De aankondiging volgt op een kabinetsberaad waarin Remainers en Brexiteers elkaar bevochten. Zondag had minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, een neo-Brexiteer, gezegd dat de Britten niets te vrezen hebben van een “Managed No Deal”. Aan de andere kant van de tafel zitten de hoofdschuddende Remainers, de ministers van Financiën, Economische Zaken, Werkgelegenheid en Justitie.

nieuws

cult

zine