Labour

Britse socialisten pleiten voor een zachte brexit

1 © AFP

Het Verenigd Koninkrijk moet na de brexit deel blijven uitmaken van de douane-unie met de EU, vindt Labour-leider Jeremy Corbyn. Tijdens een speech maandag bevestigde hij het standpunt van zijn partij. Corbyn beklemtoont wel het resultaat van het referendum te respecteren.

De Britse arbeiderspartij zet zich af tegen de Tories van premier Theresa May, die voor een harde brexit lijken te gaan. De tegenwerking van Corbyn is niet zonder risico: de meeste parlementsleden voor Labour zijn verkozen in een district dat voor de brexit heeft gestemd.

De Britse socialisten hebben lang getalmd met een officieel standpunt over de brexit. Labour is, net als de Conservative Party van premier May, intern verdeeld over de brexit. Partijleider Corbyn bleef er tot nog toe voor beducht zijn kiezers niet voor de borst te stoten. 

Brussel vraagt al weken dat de Britten vaart maken met het bekendmaken van hun officiële standpunt over de toekomstige relaties. Premier May zal vrijdag het standpunt van de regering bekendmaken. Er wordt verwacht dat ze voor een veel hardere afscheiding van de EU zal pleiten.

Noord-Ierland

Share

Corbyn benadrukte dat zijn partij 'het resultaat van het referendum respecteert'

De socialisten trekken resoluut de kaart van de 'soft brexit', blijkt nu. "Het Verenigd Koninkrijk moet in een douane-unie met Europa blijven", zei Corbyn tijdens zijn speech. Dat wil zeggen dat er geen tarieven worden geheven op import uit of export naar de EU. Vrij verkeer van goederen dus.

Een belangrijke reden voor Corbyn om die weg te kiezen, is Noord-Ierland. Als het Verenigd Koninkrijk binnen de douane-unie blijft, moet er ook geen 'harde grens' komen tussen Noord-Ierland, dat als deel van Groot-Brittannië uit de EU stapt, en Ierland, dat in de EU blijft. 

Corbyn vindt dat het Verenigd Koninkrijk tijdens de twee jaar overgangsperiode na de brexit lid moet blijven van de douane-unie zoals ze nu bestaat. Daarna moeten de Britten op zoek naar een eigen deal met de EU. Maar ook dan moet er "volledige toegang" tot de Europese markt zijn, "zonder barrières voor handel of toegevingen in rechten, kwaliteitsstandaarden en bescherming voor de consumenten", vindt de socialistische voorman. Volgens bronnen binnen de partij betekent dat de facto een kopie van de huidige handelsrelaties.

De Labour-leider benadrukte wel dat zijn partij "het resultaat van het referendum respecteert", maar dat niet wil doen onder de voorwaarden van de Tories. "Groot-Brittannië verlaat de EU, maar wij ondersteunen geen Tory-deal die blijvende schade zou aanrichten aan onze jobs, rechten en levensstandaarden." In één adem beschuldigde Corbyn de regering-May ervan "geen economisch plan en geen plan voor de brexit" te hebben.

Reactie 

De Conservatieven reageerden al bij monde van brexitminister David Davis. "Het beleid van Labour zou het Verenigd Koninkrijk ervan weerhouden vrijhandelsakkoorden te sluiten met andere landen en zou het vrij verkeer van personen gewoon verderzetten." In een artikel in The Daily Telegraph beschuldigt hij Corbyn ervan "snake oil" te verkopen, het Britse equivalent van 'een kat in een zak'.

nieuws

cult

zine