buitenland

Britse oppositie geeft geen carte blanche bij brexit

2 De leider van de Britse oppositie Jeremy Corbyn. © REUTERS

De Britse oppositiepartij Labour geeft de regering niet de vrije hand bij onderhandelingen over een Brits vertrek uit de EU. Partijleider Jeremy Corbyn zei tegen de Sunday Mirror dat hij onder meer de garantie wil dat bedrijven toegang houden tot de Europese interne markt.

De oppositieleider heeft nog meer wensen: zo wil hij ook garanties op het gebied van onder meer werknemersrechten en milieubescherming. Blijven de gewenste garanties uit, dan zal Labour proberen de start van de brexit-onderhandelingen met de EU te blokkeren.

De opstelling van Corbyn is een nieuwe tegenvaller voor premier Theresa May. Het Britse gerechtshof High Court oordeelde donderdag dat de regering niet zelf kan besluiten de onderhandelingen met Brussel te starten. Daar is toestemming van het parlement voor nodig.

Theresa May waarschuwt parlementsleden

2 De uitspraken van Corbyn zijn slecht nieuws voor de Britse premier Theresa May. © AP

De Britse premier Theresa May waarschuwt de parlementsleden van haar land vandaag voor het tegenhouden van de brexit. Na de uitspraak donderdag kondigde de conservatieve regering aan in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van het hof.

In de verklaringen waarschuwt May de parlementsleden hun stem niet te gebruiken om in te gaan tegen het resultaat van het referendum van juni, waarin de Britse bevolking stemde voor het verlaten van de Europese Unie.

Het volk heeft beslist
"Het resultaat was duidelijk. Het is legitiem. De parlementsleden die de resultaten van het referendum betreuren, moeten aanvaarden wat het volk heeft beslist", aldus May.

De beslissing van het Hooggerechtshof leidde tot boosheid bij de voorstanders van de brexit, die vreesden dat de aanhangers van de Europese Unie in het parlement de uitvoering ervan zouden tegenwerken. "Het is niet in het nationaal belang, en het zal ons niet helpen om de beste deal voor Groot-Brittannië te bekomen", zei de eerste minister. 

"We moeten ons nu concentreren op het bekomen van de beste uitkomst. Dat betekent dat we ons aan ons plan en agenda moeten houden, onze onderhandelingsstrategie moeten uitwerken en niet al onze kaarten op tafel mogen leggen", zo voegde ze toe.

May kondigde eerder aan voor eind maart te willen starten met de onderhandelingen met de EU. Indien het Hof van Cassatie de beslissing van het Hooggerechtshof bevestigt, zal dat ongetwijfeld voor lange debatten in het parlement zorgen. Dat zou niet enkel voor een vertraging van de uitvoering van de brexit kunnen zorgen, maar ook een invloed kunnen hebben op de onderhandelingen tussen Londen en Brussel.

nieuws

cult

zine