Moord op Jo Cox

Britse kranten: "Cox belichaamde alles wat we hebben om de barbaren op afstand te houden"

Britse kranten over moord Jo Cox

7 De voorpagina van de Daily Mirror. © rv

"Het idealisme van Jo Cox is de antithese van het brute cynisme van vandaag de dag", schrijft The Guardian. Maar wat betekent de moord op Labour-politica Cox voor Groot-Brittannië? En heeft het giftige Brexit-debat bijgedragen aan haar dood? Een overzicht van wat de Britse kranten schrijven over het tragedie van gisteren. "Juist in deze tijd zijn mensen als Cox nodig."

7 © rv
7 © rv

"Ze geloofde in een betere wereld en vocht daar elke dag voor", kopt de Britse krant The Guardian. Jo Cox wordt omschreven als iemand die werd gedreven door idealen. In het hoofdredactioneel commentaar noemt de krant de dodelijke aanval op Cox dan ook 'een aanval op de democratie'. "Om haar als doelwit te kiezen, op dit moment en op deze plaats, is als het richten van een pistool op alle waarden waar fatsoenlijke Britten terecht trots op zijn." 

"We zitten middenin een referendum dat weleens een volksstemming kan worden over immigratie en immigranten. De toon is smerig en men is verdeeld." Juist in deze tijd zijn mensen als Cox nodig, aldus The Guardian. Cox geloofde dat de samenleving enorm gebaat is bij immigratie. In haar maidenspeech zei ze: "Terwijl we onze diversiteit vieren, verbaas ik me op mijn reizen door de verschillende kiesdistricten steeds weer over het feit dat er meer dingen zijn die ons verenigen dan die voor verdeling zorgen." 

"Bestaat er een nobelere visie dan dat?" schrijft de krant, "een samenleving waarin mensen zich prettig voelen over verschillen? En is er een fundamenteler principe van fatsoen te bedenken dan om te stellen dat we eerst moeten koesteren wat ons tot mens maakt in plaats van te focussen op wat de ene groep anders maakt dan de andere groep?" Het idealisme van mevrouw Cox is volgens The Guardian 'de antithese van het brute cynisme van vandaag de dag' als het gaat om kwesties als de multiculturele samenleving. "Houdt haar herinnering in leven. De waarden en toewijding die zij belichaamde is alles wat we hebben om de barbaren op afstand te houden."

Principes boven partijpolitiek

"Parlementslid dat leefde om te dienen", staat te lezen op de voorpagina van The Independent. In het postuum wordt ze beschreven als iemand met een 'onafhankelijke geest' die niet graag in een hokje gestopt wilde worden. "Mevrouw Cox zal herinnerd worden als een politicus die principes koos boven traditionele partijpolitiek." 

7 © rv

MP's zijn (meestal) fatsoenlijke mensen

7 © rv

"We zouden het vaker moeten zeggen: onze parlementsleden zijn dapper en fatsoenlijk", schrijft Michael Deacon op de voorpagina van The Daily Telegraph. Want parlementsleden krijgen het zwaar te verduren. "Hoe hard je ook werkt als politicus en hoe hard je ook probeert te helpen, je wordt gewantrouwd. Je wordt misbruikt. Je wordt gehaat. Niet door mensen die je kennen maar door mensen die je niet kennen." 

We moeten daar vaker bij stilstaan, schrijft Deacon, die hierbij als lid van de pers zelf ook het boetekleed aantrekt. "Als schrijver analyseer en bespot ik vaak politici en hun retoriek. Ik probeer te wijzen op inconsistenties, op een dubbele moraal en regelrechte onzin. Ik weet dat politici, net als de rest van ons, zich hier schuldig aan kunnen maken." 

Maar over het algemeen zijn politici fatsoenlijke mensen met eerbare motieven, aldus Deacon. "Vandaag is een dag om daar bij stil te staan. Iedereen die Jo Cox kende, heeft gesproken over hoe vriendelijk en gul zij was. Ze werkte voor de publieke zaak. Ze werkte voor ons, en nu, uit het niets, is ze vermoord."

Share

'Over het algemeen zijn politici fatsoenlijke mensen met eerbare motieven. Vandaag is een dag om daar bij stil te staan'

Link met giftig Brexit-debat

7 © rv

"We weten nog niet of Jo's moord te maken heeft met de giftige toon waarmee dit Brexit-referendum omgeven is", schrijft de Britse tabloid The Sun. "Maar het lijkt te veel op toeval om te stellen dat er geen enkele link is met de haat die over het land wordt uitgestort vanuit beide kampen." Volgens de krant hadden opportunisten beter moeten weten dan dit tragedie te exploiteren om hun tegenstanders te bezoedelen. 

"The Sun voert campagne om de EU te verlaten. Vandaag is het daar niet de dag voor", schrijft de krant. "Laten we alleen dit zeggen: dit referendum is het stadium van een open en eerlijk debat voorbij. Voor- en tegenstanders hebben die grens meerdere malen overschreden. Het zou voor beide kampen goed zijn te onthouden dat de mening van de overgrote meerderheid (over een eventuele Brexit, red.) niet ingegeven wordt door vooroordelen of haat. Men heeft simpelweg verschillende opvattingen over de juiste koers voor Groot-Brittannië. Jo Cox zag het beste in mensen. We moeten proberen om hetzelfde te doen in deze laatste week voor de stemming."

7 © rv
Dossier Brexit
Dossier Brexit

'Harde' brexit of pragmatisme? Lees alles over de brexit.

Lees alle artikels

cult

zine