Verenigde Staten

Britse grappenmaker legt toplui Witte Huis in de luren: "Hier heb je mijn privé-mailadres"

- TT - Bron: CNN, Time, The Guardian
3 Een van de mails die Reborn stuurde als Jared Kushner aan Tom Bossert. © rv

Een online grappenmaker claimt verschillende e-mailconversaties te hebben gevoerd met toplui uit het Witte Huis, waarbij hij zich voordeed als hun collega's. Onder andere de pas ontslagen communicatiedirecteur Anthony Scaramucci trapte in de val, denkend dat hij met ex-stafchef Reince Priebus aan het mailen was.

Onder de naam Sinon Reborn post een Britse grappenmaker al enkele weken screenshots van e-mails die hij heeft uitgewisseld met een aantal hooggeplaatste figuren uit de inner circle rond Amerikaans president Donald Trump. Reborn maakt daarbij een gratis mailadres aan dat lijkt op een officieel adres en stuurt mails naar de toplui, die soms ook gewoon antwoorden, denkend dat ze met een collega aan het mailen zijn.

Adviseur cyberveilighheid

3 Tom Bossert (links). © ap

Op die manier kon Reborn zelf Trumps adviseur bevoegd voor cyberveiligheid, die nochtans een expert ter zake zou moeten zijn, in de luren leggen. Hij mailde de man in kwestie, Tom Bossert, onder het voorwendsel dat hij Jared Kushner was, Trumps schoonzoon. CNN kon de mail inkijken: "Tom, we gaan een avond organiseren tegen het einde van augustus", zo mailt de valse Kushner naar het officiële adres van Bossert. "Het zou geweldig zijn als je kon komen, ik beloof eten dat vergelijkbaar is met wat we kregen in Irak. Wordt een geweldige avond."

Bossert stuurde daarop een beleefd antwoord terug (zie screenshot bovenaan) en gaf tot Reborns verbazing zelfs zomaar zijn private mailadres vrij: "Bedankt, Jared. Met die belofte kan ik niet weigeren. Hier is ook mijn persoonlijk mailadres, als je het ooit nodig hebt: ..."

39-jarige Brit

3 Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, bevestigde het mailincident. © reuters

Het Witte Huis erkende het incident en onderzoekt de zaak. "Wij nemen alle cyberveiligheidskwesties serieus en onderzoeken deze incidenten", verklaarde woordvoerster Sarah Huckabee Sanders. Donald Trump bouwde een groot deel van zijn presidentscampagne net op het verwijt aan zijn rivale Hillary Clinton dat ze onvoorzichtig was omgesprongen met haar e-mails.

Volgens The Guardian is Reborn in werkelijkheid een 39-jarige Brit uit Manchester. Hij wil naar eigen zeggen op een humoristische manier aantonen hoe gemakkelijk het soms kan zijn online het vertrouwen van anderen te winnen, zelfs van hooggeplaatste topambtenaren.

Reborn kon, terwijl hij zich voordeed als ex-stafchef Reince Priebus, ook verschillende mails uitwisselen met Anthony Scaramucci, de ondertussen alweer ex-communicatiedirecteur van het Witte Huis. Die nam maandag ontslag nadat hij in een interview grofgebekte commentaar had gegeven over Priebus en adviseur Steve Bannon.

Priebus stapte vrijdag zelf ook op omdat hij niet door één deur kon met Scaramucci. Mogelijk speelden de valse e-mails een rol in de slechte verstandhouding tussen de twee.

"Ik weet wat je hebt gedaan"

"Ik had mezelf beloofd dat ik mijn handen proper zou houden", schreef de valse Priebus zaterdag, een dag na het ontslag van de echte Priebus. "Maar na je tweet van vandaag waarin je zegt dat we 'snel zullen zien wie in de media klasse heeft en wie niet', moet ik dit kwijt. Die tweet was zo ongelooflijk hypocriet, zelfs voor jou. Op geen enkel moment heb jij enige klasse getoond, en dan denk jij dat iedereen zich zo zou moeten gedragen?"

De echte Scaramucci stuurde prompt een antwoord, denkend dat hij met de echte Priebus aan het mailen was: "Je weet wat je hebt gedaan. We weten het allemaal. Zelfs vandaag. Maar wees gerust, wij zijn voorbereid. Een echte man zou zich verontschuldigen."

'Priebus' antwoordde daarop dat hij zich helemaal niet hoefde te verontschuldigen: "Ik kan niet geloven dat jij mijn ethiek in vraag stelt! 'De Mooch', die zelfs zijn eerste week in het Witte Huis niet zonder ophef kan doorkomen." Waarop Scaramucci zijn laatste antwoord stuurde: "Lees Shakespeare. Vooral 'Othello'. Daar ben jij. Met mijn familie gaat het trouwens goed, en het zal hen nog beter gaan. Ik weet wat jij hebt gedaan. Geen antwoord meer van mij."

Volgens Reborn nam hij Scaramucci onder vuur voor diens beschrijving van Priebus als "paranoïde schizofreen". De grappenmaker heeft naar eigen zeggen zelf ook "mentale problemen" gehad.

"We zetten papa op een paard"

Reborn stuurde ook mails naar Scaramucci onder het voorwendsel dat hij John Huntsman was, de toekomstige VS-ambassadeur in Rusland.

Die werd zelf ook in de val gelokt met een mail die zogezegd van Trumps zoon Eric kwam. Huntsman antwoordde: "Bedankt voor de vriendelijke mail. Rusland zal een uitdagende maar lonende opdracht zijn." De valse Eric Trump suggereerde Huntsman daarop dat "we papa misschien op een paard kunnen zetten, zonder bovenkleren, echte Poetin-stijl! Hij is in betere vorm dan zijn kostuums suggereren."

Reborn legde eerder ook al verschillende zakenlui in de luren, onder andere Lloyd Blankfein, CEO van de bank Goldman Sachs, en Jes Staley, CEO van Barclays.

nieuws

zine