buitenland

Botsing VS en Rusland over Georgië

1 Zalmay Khalilzad © UNKNOWN

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn vandaag tussen de ambassadeurs van de Verenigde Staten en Rusland harde woorden gevallen over het conflict tussen Rusland en Georgië.

Beschuldigingen
De Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad beschuldigde Moskou ervan zich te verzetten tegen pogingen om vrede te sluiten met Georgië, na dagen van gevechten in Zuid-Ossetië die honderden burgers het leven hebben gekost. Hij vroeg de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin of Rusland er op uit is 'de leiding in Georgië te veranderen'. Tsjoerkin ging er niet direct op in, maar tegen verslaggevers zei hij na de openbare zitting dat regimeverandering 'een Amerikaanse uitvinding' is. Tsjoerkin beschuldigde ook het bureau van secretaris-generaal Ban Ki-moon van partijdigheid. Het bureau had gisterenavond laten weten dat Ban 'verontrust' was over de escalatie van vijandelijkheden in Georgië.

Steun
De Veiligheidsraad boog zich vandaag voor de vierde keer binnen vier dagen over de kwestie. De meeste leden leken de kant van Georgië te kiezen, maar China en Zuid-Afrika lieten enige steun voor Rusland blijken. De ambassadeur van Georgië kon alleen het openbare deel van de beraadslagingen bijwonen en dan nog alleen op uitnodiging. Ambassadeur Irakli Alasania zei dat Rusland er op uit is 'de Georgische staat te vernietigen, het Georgische volk uit te roeien'. Op zijn beurt betichtte Tsjoerkin de regering in Tbilisi ervan 'genocide' te bedrijven tegen de Zuid-Ossetiërs, van wie velen een Russisch paspoort hebben.

Zelfverdediging
Tsjoerkin zei dat Rusland alleen optreedt uit zelfverdediging. "Wij willen duidelijk stellen dat wij bereid zijn de oorlog te beëindigen, dat wij ons uit Zuid-Ossetië terug zullen trekken, dat wij een overeenkomst zullen ondertekenen over het niet toepassen van geweld", zei Tsjoerkin. Volgens diplomaten duurden de gevechten op veel plaatsen in Zuid-Ossetië voort.

Rusland is een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad met vetorecht. (belga/ep)

nieuws

cult

zine