buitenland

Bosnische Serviërs stemmen massaal voor omstreden feestdag

1 © epa

De Serviërs in de Republika Srpska hebben in een referendum massaal het oordeel van het constitutioneel hof van Bosnië-Herzegovina naast zich neergelegd. De autoriteiten in Banja Luka maakten gisterenavond bekend dat de opkomst voor de volksraadpleging ongekend hoog was. De inwoners kozen, met 71 procent van de stemmen geteld, bijna unaniem voor een nationale feestdag op 9 januari.

Op die dag in 1992 werd de autonome republiek uitgeroepen. Dat leidde tot bloedige onlusten in dit deel van het voormalige Joegoslavië tussen Serviërs, Kroaten en moslims.

Kwetsend
Het Bosnisch hof had het referendum ongrondwettig verklaard en was ook pertinent tegen de bewuste datum. Die zou kwetsend zijn voor moslims en bovendien al op de kalender staan als orthodox-christelijke feestdag. De Verenigde Staten en de EU vrezen dat het geweld door deze provocatieve uitkomst opnieuw oplaait in Bosnië.

Bosnië is sinds het Verdrag van Dayton, dat een einde maakte aan de burgeroorlog, administratief verdeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina, die vooral wordt bewoond door Bosniërs en Bosnische Kroaten, en de Servische Republiek. De twee entiteiten zijn verenigd door gemeenschappelijk instellingen, maar hun autoriteit wordt steeds meer in twijfel getrokken.

Bezorgdheid
De internationale gemeenschap heeft haar bezorgdheid uitgedrukt dat Dodik het referendum zou organiseren als voorbereiding van een afsplitsing van de Republika Srpska van Bosië en Herzegovina. Rusland daarentegen steunt de volksvergadering, aangezien "het volk van Srpska het recht heeft om zich uit te spreken over belangrijke thema's".

nieuws

cult