Bosbranden Portugal

Bosbranden nog steeds niet bedwongen in Portugal

De bosbranden in Portugal zijn nog steeds niet onder controle, de bestrijding verloopt moeizaam omdat de brandweerlieden volledig zijn uitgeput na twee dagen blussen en het is nog steeds heet en droog.

2 © AFP
2 © AFP

Dat zegt districtscommandant Elísio Oliveira van de Burgerbescherming die belast is met het bestrijden van de bosbranden tegen de krant Público. "Het zijn veel uren van blussen en het is lastig om vervanging te vinden voor de brandbestrijders."

Volgens de Portugese krant zijn er nog 2000 brandweermannen bezig met de bosbranden, in totaal zijn er 685 voertuigen ingezet. De grootste brand woedt nog steeds bij Pedrógão Grande, de plek waar zaterdag de brand uitbrak. De Portugezen worden geholpen door de Spaanse brandweer.

België heeft de Portugese autoriteiten intussen hulp aangeboden in de strijd tegen de verwoestende bosbrand. De civiele bescherming beschikt over materiaal dat indien nodig ter plaatse kan worden gestuurd. Dat werd maandag vernomen van een woordvoerder van premier Charles Michel. Ons land heeft zijn medeleven betuigd aan de Portugese autoriteiten. 

Sinds zondag is er in Portugal een periode van drie dagen van nationale rouw. Die rouw is ook te zien op de voorpagina's van de kranten. Een aantal daarvan ziet er uit als een rouwadvertentie met veel zwart en wit.

Lees ook: Belg in Portugal: "We leven hier met dit gevaar" (+)

Meest gelezen

nieuws

cult

zine